Az olvasottság nem publikus.

Kultúrpart

  •         
  • Film
  • Színház
  • Irodalom
  • Zene
  • Tánc
  • Folk
  • Képző
  • Podcast
  • Videó
  • Gyermek
  • Produkció

Kultúrpart

  • Film
  • Színház
  • Irodalom
  • Zene
  • Tánc
  • Folk
  • Képző
  • Podcast
  • Videó
  • Gyermek
  • Produkció
A kiváló minőségű marossárpataki pálinka titka

A kiváló minőségű marossárpataki pálinka titka

Kultúrpart a szerző friss bejegyzései 2010. 12. 27.
Halljuk, hogy szól a Braz Bazar zarbon!
2023-02-01 23:06:58

Sőt, egy izgalmas workshop keretében gyerekek és felnőttek is kipróbálhatják a perzsa ütőhangszert és

Légiriadó a kútban
2023-02-01 15:47:36

A kút falába épít bunkert az öreg házaspár – Lezsák Sándor 1985-ös darabja, a Nyolcvan vödör levegő  a

Készül a nagy kútba ugrás
2023-01-31 21:11:16

Újra hatalmas vállalkozásba kezdenek a digitális hermeneutikusok. Még lehet csatlakozni! A MűGond

Jön a testvérzenekarok fesztiválja!
2023-01-29 22:04:37

A Bihari Akácfa utcai kapualjából számtalan zene formáció bújt elő az évtizedek folyamán, február 11-én az

további bejegyzések a szerzőtől »

A marossárpataki Antalfi Zoltán közel két évtizede foglalkozik pálinkafőzéssel. Kiváló gyümölcspálinkáját nagyon sokan megismerték már a környéken, híre Magyarországra is eljutott. A vállalkozó a kétlépcsős kisüsti pálinkafőzést alkalmazza, pálinkáját hivatalosan forgalmazza.

Antalfi Zoltán 1991-ben kezdte a pálinkafőzést, még abban az időben, amikor majdnem minden faluban készítették a kisüsti pálinkát. Abban az időben a MAT felügyelte a főzést, majd később a pénzügyőrség ellenőrizte a főzde tevékenységét. A vállalkozó 2008-ig hagyományosan főzte a gyümölcspálinkát, nyitott tűzzel, kavaró használatával. „Rájöttem, hogy ez a régi főzési mód már elavult, s szükség van az újításra, hogy minőségi ital készüljön és betartsuk a munkavédelmi szabályokat. Tavalyelőtt pálinkafesztiválon jártam Magyarországon, ahol az italok mellett különféle pálinkafőző felszereléseket is felvonultattak. Rövid időn belül megkerestem a céget, s duplafalú üstöket vásároltam, amelyeket jelenleg is használok.” – tudtuk meg a pálinkafőzde tulajdonosától.


Kétlépcsős kisüsti pálinkafőzést használ
A vállalkozó elmondta, hogy napjainkban, amikor pálinkafőzésről beszélünk nem a nagyapáink által eszkábált főzőüstre kell gondolni, hanem egy a modern kor vívmányait ötvöző hagyományos rézüstre. A kétlépcsős kisüsti pálinkafőzést használja, ami egy főzőüstből és egy finomító üstből áll. A pálinkafőzés első mozzanata a cefre főzése, amely főzőüstben történik gőz segítségével. A gőzfejlesztőnek köszönhetően lehetetlen, hogy odasüljön az anyag. Az esetleges odakozmálás egykor kellemetlen ízt adott a pálinkának. Ma már nem így van, s a cefrét nem kell vízzel feltölteni. A cefréből kivált, lecsapódott gőz az alszesz, amit később finomító üstben teszünk. A finomítás az alszesz gőzzel való főzése, amelynek eredménye a pálinka. Utolsó lépés a pálinka érlelése, ami rozsdamentes acéltartályokban vagy tölgyfahordókban történik. Minél tovább érlelődik a pálinka, annál kellemesebb a zamata.

Magasak az illetékek
A marossárpataki főzdében mindenféle gyümölcsből készítenek pálinkát. „Fontosnak tartjuk, hogy minőségi italt tehessünk le a vásárló asztalára, hogy elégedett legyen, s visszatérjen hozzánk. Ezért igyekszünk érett és ép gyümölcsöket felhasználni az érlelésnél. A pálinkát, érlelés után, itthon palackozzuk, s kétnyelvű címkével látjuk el. A vámhivatal által kibocsátott engedély értelmében félliteres, kétliteres és ömlesztett formában értékesíthetem a termékeimet.” – fejtette ki Antalfi Zoltán, aki egyelőre otthon várja az érdeklődőket, de a marossárpataki gyümölcspálinka rövidesen kapható lesz italboltokban és vendéglőkben is. A gyümölcspálinkát 15, a szilva és körtepálinkát 20-25 lejért kínálja, de ehhez hozzájön a jövedéki adó. A főzdében legalább 40 fokos pálinka készül, s ezért a vállalkozó literenként 6,4-8,2 lejt fizet be az államkasszába. Sajnos, nem veszik figyelembe, hogy a címke, az üveg és az illeték többe kerül, mint amennyit pénzben az üveg tartalma, a pálinka ér.

A minőségi pálinka titka
Antalfi Zoltán szerint a minőségi pálinka titka a jó alapanyag, a megfelelő erjesztés és jó főzéstechnika. „A minőségi pálinka elfogyasztása után – akkor is ha kissé átléptük a mértékletesség határát – az ember nem kelhet másnaposan, tiszta fejjel kezdheti a napot. Persze, azért ne vigyük túlzásba a pálinkafogyasztást… Nagyon fontos továbbá, hogy a pálinkát sose hűtsük, mert elveszíti a gyümölcsösségét és az illatát. Lassan kortyolgatva, ízlelgetve kell fogyasztani, hogy élvezhető legyen.” – javasolja a tapasztalt pálinkafőző.
A marossárpataki pálinkafőzde évente körülbelül 100 napot működik. A környéken nincs hivatalosan bejelentett pálinkafőzde, ezért Csergedtől a Görgény-völgyéig Antalfihoz hozzák a cefrét. Hogy a tolongást elkerüljék, előre fel lehet iratkozni a főzéshez.

Tervek a jövőre nézve
A tulajdonos jövőbeni tervei között szerepel egy pálinkafesztivál megrendezése, amelyet jövő szeptemberre tervez, a Marossárpatakért Egyesülettel közös szervezésben. „Szeretném minél jobban népszerűsíteni a marossárpataki gyümölcspálinkát. Jólesett tapasztalni, hogy külföldön is érdeklődtek már az itt készített párolt gyümölcsnedű iránt. A közelmúltban a magyarországi Rézangyal kft. keresett meg, s tárgyalásokat kezdtünk gyümölcspálinkáink anyaországi értékesítését illetően. Szívesen működnék együtt hazai forgalmazókkal is, várom, hogy megkeressenek.”

tovább
Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
Alkohol Erdély Maros megye

Ajánlott bejegyzések:

  • Ők lettek az év művészei Ők lettek az év művészei
  • Nőnek lenni Ceaușescu Romániájában Nőnek lenni Ceaușescu Romániájában
  • Játékok a diktatúra árnyékában Játékok a diktatúra árnyékában
  • Asszonysorsok rémuralom idején Asszonysorsok rémuralom idején
  • Nyerj színházjegyet a Pesti Vigadóba! Nyerj színházjegyet a Pesti Vigadóba!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpart.hu/api/trackback/id/tr507924536

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tovább a Facebook-ra

Hallgasd a Kultúrpart műsorát a Trend FM-en! Minden szerdán 16-18h között várunk benneteket!

trendfm_logo_subhead.jpg

Legolvasottabb

  1. Megdöbbentő fotók a néptelen fővárosról
  2. Top 10: ezek a legjobb szerelmes filmek
  3. A 10 legütősebb drogos film
  4. Megjöttek a meztelen hősnők
  5. A forradalom egy holland fotós szemével
  6. Meztelenség és anatómia
  7. A legizgalmasabb fotók 2015-ből
  8. Meztelen fővárosiak
  9. Készülőben a nagy meztelen album
  10. Nézd meg a 48-as szabadságharc hőseiről készült fotókat!

Hírlevél feliratkozás

Kultúrpart Csoport

  • Kultúrpart Produkció
  • Kultúrpart Kommunikáció
  • Rólunk

Kapcsolat

  • Impresszum
  • Partnereink
RSS Facebook Twitter
süti beállítások módosítása
Dashboard