Az olvasottság nem publikus.

Kultúrpart

  •         
  • Film
  • Színház
  • Irodalom
  • Zene
  • Tánc
  • Folk
  • Képző
  • Podcast
  • Videó
  • Gyermek
  • Produkció

Kultúrpart

  • Film
  • Színház
  • Irodalom
  • Zene
  • Tánc
  • Folk
  • Képző
  • Podcast
  • Videó
  • Gyermek
  • Produkció
Ferencvárosban rejtőzik a titkos recept

Ferencvárosban rejtőzik a titkos recept

Varga Julis a szerző friss bejegyzései 2011. 01. 31.
Tüzijáték helyett
2022-08-20 13:44:40

Ugyan most elmarad a szokásos nagy augusztus 20-i látványosság, de itt a remek alkalom arra, hogy egy kicsit a

Vedd fel a fonalat!
2021-06-09 13:22:38

Kultúrtörténeti sétánk a kötés és a horgolás művészetét járja körül. Nem túlzás azt állítani

Bálnazsír és nyírfakéreg: a rágógumi kultúrtörténete
2021-05-07 11:50:28

Elképesztő alapanyagokból és különös receptek alapján készítettük a rágót az elmúlt 6000 évben. 

Kis nőnapi virágtörténelem
2021-03-07 17:18:23

Március 8. a nyitott virágüzletek napja lett, mivel a virágárusokat a nőnap miatt csak március 9-től érintik

további bejegyzések a szerzőtől »

Minden magyar tudja, hogy mi az. Van, akit a hideg ráz tőle, és van, aki imádja – mindenesetre fogy rendesen. Mosolyog a vizes ember is, ha felbukkan egy régi jó ismerős – az Unicum.

Ha valami 1790 óta létezik, az igencsak beette (beitta) magát a honi köztudatba. Mindenki látott már fekete, gömbölyű palackot, amiből apa olyan áhítattal iszik, hogy az valami nagy csodát ígér, aztán persze az első találkozás egyike a legnagyobb csalódásoknak. Mégis, idővel, szépen és lassan a nagyja megkedveli.

Kattintson a képre, galéria nyílik! Fotók: Hámori Zsófia

Ráadásul az unicumozásban van valami menthetetlenül magyar, elvégre igencsak büszkék lehetünk arra, hogy ez a cég a mai napig él és virágzik, mintha nem fogna rajta se idő, se háborúk.

A Zwack budapesti telephelyén, a Soroksári úton kapott helyet a gyár múzeuma és látogatóközpontja, ahol Zwack Sándor jóvoltából egy rendhagyó múzeumi tárlatvezetésen vehettünk részt. A tárlat nemcsak a cég, hanem egyben a család történetét is megörökíti, hiszen a kettőt elég nehezen lehet különválasztani. A vitrinekben őrzött eredeti üvegek, plakátok, könyvek és itallapok, kiegészítve a családi fotókkal, útlevelekkel, kisebb-nagyobb ereklyékkel sikeresen elevenítik fel a huszadik század nagyobb fordulópontjait.

A közvetlen és lelkes Zwack Sándor elmondása szerint először csak családi múzeumnak szánták a kiállítótermet, mert nem tudtak mit kezdeni a több ládányi emlékkel, és úgy voltak vele, hogy akkor már ne porosodjanak dobozban. Aztán szép lassan rájöttek, hogy ez érdekli az embereket, és azóta bárki számára megtekinthető.

És érdemes is, mert megtudhatjuk, miért perelte be a Vöröskereszt a Zwackot, hogyan menekült meg az Unicum titkos receptje a háborúban, mi köze volt az Unicumnak a neonreklámokhoz, hogy mi volt a különbség az eredeti és a hamis Unicum között, hogyan kapta vissza a család a céget, és hogy mi történt a rendszerváltás óta.

Zwack Sándor, aki a hatodik generáció a családi vállalkozás élén, rengeteg szeretettel beszélt mindezekről, ráadásul nem is voltunk túl sokan, így valóban családias jelleget öltött a tárlatvezetés, volt egy kis sztorizgatás, nevetgélés, apró összekacsintások.

A kiállítótér felső szintjén pedig, katonás rendben nagyjából 15000 minipalack várja a látogatókat, ami ezzel Európa legnagyobb gyűjteményének számít. A világ minden pontjáról származó palackok között van egy-kettő kifejezetten ritka darab, bár ember legyen a talpán, aki emlékszik mindegyikre.

A történelmi áttekintés után megtudtam, milyen illata van a tömény unicumos levegőnek, és hogy milyen érzés majd’ egymillió liter Unicum között sétálgatni. A telephely alatti pincében, hatalmas tölgyfahordókban érik ugyanis fél évet minden egyes feles Unicum, ami aztán fogy is rendesen: évente 3 millió litert tüntetünk el belőle itthon.

A recept, annak ellenére, hogy nagyüzemben kell előállítani az ország kedvenc gyomorkeserűjét, a mai napig titkos, és csak a családtagok ismerik.

A délután csúcspontja természetesen az Unicum-kóstolás volt, amit Gulyás Csaba italszakértő vezetett, és jó házigazda módjára szorgosan töltögette az üresedő poharakat, akár Unicumot, akár a kissé édesebb Unicum Nextet válaszotta a kóstoló. A hangulat persze egyből oldódott egy kicsit, így a kóstolás könnyed csevegésben végződött, ahol bárki kérdezhetett bármit, arra megkapta a választ.

Ahogy én is, mégpedig arra, amit még dél körül tettem fel magamnak: szeretem én egyáltalán az Unicumot?

tovább
Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
Budapest Alkohol Történelem Gasztro Lavór

Ajánlott bejegyzések:

  • A Széll Kálmán tér elképesztő története A Széll Kálmán tér elképesztő története
  • Bartók Feszt' - A te negyeded, a te ritmusod! Bartók Feszt' - A te negyeded, a te ritmusod!
  • A lélek hangja Harlem szívéből – Motown klasszikusokkal tér vissza a gospelkórus A lélek hangja Harlem szívéből – Motown klasszikusokkal tér vissza a gospelkórus
  • Varázslatos kaland színezi a nyaralást Varázslatos kaland színezi a nyaralást
  • Az ázsiai gyógyító regény az új skandináv krimi Az ázsiai gyógyító regény az új skandináv krimi

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tovább a Facebook-ra

A Kultúrpartot 2024-ben a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

mmalogoc_1_ketsoros.jpg

Legolvasottabb

  1. Megdöbbentő fotók a néptelen fővárosról
  2. Top 10: ezek a legjobb szerelmes filmek
  3. A 10 legütősebb drogos film
  4. Megjöttek a meztelen hősnők
  5. Meztelenség és anatómia
  6. A forradalom egy holland fotós szemével
  7. A legizgalmasabb fotók 2015-ből
  8. Meztelen fővárosiak
  9. Készülőben a nagy meztelen album
  10. Nézd meg a 48-as szabadságharc hőseiről készült fotókat!

Hírlevél feliratkozás

Kultúrpart Csoport

  • Kultúrpart Produkció
  • Kultúrpart Kommunikáció
  • Rólunk

Kapcsolat

  • Impresszum
  • Partnereink
RSS Facebook Twitter
süti beállítások módosítása
Dashboard