Ki gondolná, hogy egzotikum lehet egy magyar, konkrétan egy Tolna megyei házi disznóvágás? Pedig ami nekünk megszokott, természetes, az éppenséggel különleges lehet másoknak. Sióagárdi disznóvágást mutatott be a Travel csatorna, a Globe Trekker sorozatban Mike Smith, a kanadai „óriás szakács” által forgatott filmet vetítették le a világ számos országában.
– A húgom, Nusi, 1978 óta él kinn a családjával Torontó mellett – mondta a szekszárdi Vesztergombi Jánosné, Gabi. – Nagyon szeret főzni, egy tanfolyamon találkozott a kanadai tévé népszerű mesterszakácsával, a 202 centiméter magas Mike Smith-szel. A szakács elmondta neki, hogy Magyarországra, Debrecenbe jött volna disznóölést filmezni, de nem jött össze a dolog. Kérdezte a húgomat, ő meg tudná-e szervezni neki és a stábjának az utat. A húgom felhívott engem ezzel a kéréssel, én pedig eleget tettem a kívánságnak, beszéltem Sióagárdon Apariné Pannikával és máris jöhetett a forgatócsoport – sorolta az előzményeket.
– Nagyszerű emberek voltak a kanadai filmesek, ilyenekkel mi még nem találkoztunk. Nagyon tetszett nekik minden, jól érezték magukat, megszerettek bennünket. Világraszóló filmet készítettek a disznóvágásunkról, küldtek belőle légipostával, köszönőlevéllel – mondta Apari Györgyné, akit a szekszárdi piaclátogatók csak Pannika néniként ismernek. A 74 éves mosolygós asszony saját portékáit kínálja a megyeszékhelyen piacnapokon.
Mint mondta, két napig forgattak náluk Sióagárdon 2009 telén a kanadaiak.
Filmre vettek mindent, a házat, a hátsó udvart, a füstölőt, a disznóólat, megnézték, ahogy kukoricával etetik a kocákat, és ahogyan őrlik a pirospaprikát. Szép, 156 kilós disznót vágtak le, dolgoztak fel Apariék a rokonok és a Vesztergombi család apraja-nagyja segítségével a kamerák kereszttüzében. Természetesen ez alkalomra Nusika is hazalátogatott a férjével, elkísérték a világ legmagasabb szakácsát Tolnába.
A disznóölés hagyományos módon zajlott, mindent úgy csináltak, ahogy egyébként szoktak. Hajnalban pálinkával kezdtek, majd leszúrták, pörzsölték, pucolták, kettéhasították az állatot. Reggelire tárcsán sült pecsenyét, pirított májat ettek, hozzá forralt bort ittak.
– Nagy élmény volt ez a Mike-nak, aki még sosem látott házi disznóvágást, feldolgozást. Dicsért mindent, mondta milyen gyönyörű a hús, de a zsírsütésre is rácsodálkozott, kóstolta a töpörtyűt, ízlett neki nagyon. Nem hiába séf, kipróbált mindent, segített kolbászhúst dagasztani, szalámit, hurkát tölteni – halljuk.
Tetszett a kanadai filmeseknek a magyar disznótoros, az orjaleves, a töltött káposzta, a sült hús, hurka, kolbász, hozzá a harmonikaszó, amit Gyurka, Pannika férje húzott. Még a véreshurkától sem idegenkedtek az óceán túlsó partjáról érkezett vendégek, pedig olyat még sosem ettek, mondták. Mindez természetesen filmre került, amit a népszerű utazási csatorna – magyar nyelven is –, sugárzott nemrég. Egy dolgot hiányolt mindössze Pannika, hogy a filmből kimaradt a harmonikán játszott magyar himnusz.
Forrás: teol.hu