Az olvasottság nem publikus.

Kultúrpart

  •         
  • Film
  • Színház
  • Irodalom
  • Zene
  • Tánc
  • Folk
  • Képző
  • Podcast
  • Videó
  • Gyermek
  • Produkció

Kultúrpart

  • Film
  • Színház
  • Irodalom
  • Zene
  • Tánc
  • Folk
  • Képző
  • Podcast
  • Videó
  • Gyermek
  • Produkció
Világraszóló filmet forgattak Sióagárdon

Világraszóló filmet forgattak Sióagárdon

Kultúrpart a szerző friss bejegyzései 2011. 02. 12.
Péter Bence hazatér - a világsztár zongorista Budapesten mutatja be legújabb produkcióját
2025-09-16 08:30:00

Új műsorral, látványos színpadi megoldásokkal és egy titokzatos vendéggel tér vissza Budapestre a

Az identitás és természet határán – Leopold Bloom Díjjal ismerték el Dezső Tamás munkásságát
2025-09-16 07:00:00

Nyolcadik alkalommal adták át a Leopold Bloom Képzőművészeti Díjat, amelyet idén Dezső Tamás nyert el az

Az év egyik legjobban várt filmje tarolt a CineFesten
2025-09-15 12:00:00

Hétvégén ért véget a 21. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál, melyen Joachim Trier új alkotása

ONE MORE LIKE: A magyar sportdráma, ami meghódította Las Vegast is
2025-09-15 10:10:01

A ONE MORE LIKE című magyar sportdráma a hétvégén Batumiban és Las Vegasban is diadalt aratott: a provokatív

további bejegyzések a szerzőtől »

Ki gondolná, hogy egzotikum lehet egy magyar, konkrétan egy Tolna megyei házi disznóvágás? Pedig ami nekünk megszokott, természetes, az éppenséggel különleges lehet másoknak. Sióagárdi disznóvágást mutatott be a Travel csatorna, a Globe Trekker sorozatban Mike Smith, a kanadai „óriás szakács” által forgatott filmet vetítették le a világ számos országában.

Mike Smith
A kanadai forgatócsoport Tolna megyébe egy magyar asszony ajánlására érkezett.

– A húgom, Nusi, 1978 óta él kinn a családjával Torontó mellett – mondta a szekszárdi Vesztergombi Jánosné, Gabi. – Nagyon szeret főzni, egy tanfolyamon találkozott a kanadai tévé népszerű mesterszakácsával, a 202 centiméter magas Mike Smith-szel. A szakács elmondta neki, hogy Magyarországra, Debrecenbe jött volna disznóölést filmezni, de nem jött össze a dolog. Kérdezte a húgomat, ő meg tudná-e szervezni neki és a stábjának az utat. A húgom felhívott engem ezzel a kéréssel, én pedig eleget tettem a kívánságnak, beszéltem Sióagárdon Apariné Pannikával és máris jöhetett a forgatócsoport – sorolta az előzményeket.

– Nagyszerű emberek voltak a kanadai filmesek, ilyenekkel mi még nem találkoztunk. Nagyon tetszett nekik minden, jól érezték magukat, megszerettek bennünket. Világraszóló filmet készítettek a disznóvágásunkról, küldtek belőle légipostával, köszönőlevéllel – mondta Apari Györgyné, akit a szekszárdi piaclátogatók csak Pannika néniként ismernek. A 74 éves mosolygós asszony saját portékáit kínálja a megyeszékhelyen piacnapokon.
Mint mondta, két napig forgattak náluk Sióagárdon 2009 telén a kanadaiak.

Filmre vettek mindent, a házat, a hátsó udvart, a füstölőt, a disznóólat, megnézték, ahogy kukoricával etetik a kocákat, és ahogyan őrlik a pirospaprikát. Szép, 156 kilós disznót vágtak le, dolgoztak fel Apariék a rokonok és a Vesztergombi család apraja-nagyja segítségével a kamerák kereszttüzében. Természetesen ez alkalomra Nusika is hazalátogatott a férjével, elkísérték a világ legmagasabb szakácsát Tolnába.

A disznóölés hagyományos módon zajlott, mindent úgy csináltak, ahogy egyébként szoktak. Hajnalban pálinkával kezdtek, majd leszúrták, pörzsölték, pucolták, kettéhasították az állatot. Reggelire tárcsán sült pecsenyét, pirított májat ettek, hozzá forralt bort ittak.

– Nagy élmény volt ez a Mike-nak, aki még sosem látott házi disznóvágást, feldolgozást. Dicsért mindent, mondta milyen gyönyörű a hús, de a zsírsütésre is rácsodálkozott, kóstolta a töpörtyűt, ízlett neki nagyon. Nem hiába séf, kipróbált mindent, segített kolbászhúst dagasztani, szalámit, hurkát tölteni – halljuk.

Tetszett a kanadai filmeseknek a magyar disznótoros, az orjaleves, a töltött káposzta, a sült hús, hurka, kolbász, hozzá a harmonikaszó, amit Gyurka, Pannika férje húzott. Még a véreshurkától sem idegenkedtek az óceán túlsó partjáról érkezett vendégek, pedig olyat még sosem ettek, mondták. Mindez természetesen filmre került, amit a népszerű utazási csatorna – magyar nyelven is –, sugárzott nemrég. Egy dolgot hiányolt mindössze Pannika, hogy a filmből kimaradt a harmonikán játszott magyar himnusz.

Forrás: teol.hu

tovább
Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
Utazás Kanada Szakács Gasztro Tolna megye Háziállat Lavór

Ajánlott bejegyzések:

  • Ahol a csend is hallható Ahol a csend is hallható
  • Gördülő Dűlők Gördülő Dűlők
  • Ezeréves legendák kelnek életre Marrákesben Ezeréves legendák kelnek életre Marrákesben
  • A három évezredes Pula két arca A három évezredes Pula két arca
  • Járdafesztivál, közösségi grillezés, élő könyvtár, gasztrotérkép és városi séták az őszi Külkörút menüjében Járdafesztivál, közösségi grillezés, élő könyvtár, gasztrotérkép és városi séták az őszi Külkörút menüjében

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tovább a Facebook-ra

A Kultúrpartot 2024-ben a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

mmalogoc_1_ketsoros.jpg

Legolvasottabb

  1. Megdöbbentő fotók a néptelen fővárosról
  2. Top 10: ezek a legjobb szerelmes filmek
  3. A 10 legütősebb drogos film
  4. Megjöttek a meztelen hősnők
  5. Meztelenség és anatómia
  6. A forradalom egy holland fotós szemével
  7. A legizgalmasabb fotók 2015-ből
  8. Meztelen fővárosiak
  9. Készülőben a nagy meztelen album
  10. Nézd meg a 48-as szabadságharc hőseiről készült fotókat!

Hírlevél feliratkozás

Kultúrpart Csoport

  • Kultúrpart Produkció
  • Kultúrpart Kommunikáció
  • Rólunk

Kapcsolat

  • Impresszum
  • Partnereink
RSS Facebook Twitter
süti beállítások módosítása
Dashboard