Újabb szerelmi varázskönyv jelent meg a könyvpiacon, Brigitte Bulard-Cordeau 100 rafinált receptje egy stilizált szakácskönyvben.
„Ezt a varázskönyvet a padláson, egy utazóláda mélyén találtam.” - szól a bevezetés a szép kiállítású szerelmi szakácskönyv lapjain. A folytatás azt ígéri, elénk tárja nagyanyáink boszorkánykonyhájának tudását, hogy a természet kincseit felhasználva bűvöletbe ejthessük kedvesünket.Míg a néhány évvel ezelőtt megjelent hasonló témájú Isabel Allende-könyv, az Aphrodité csupa szupermarketben is könnyedén fellelhető hozzávalóval operált, ezzel szemben Bulard-Cordeau könyve a vidéki boszorkányok lehetőségeire épít: sok benne a városban nehezen beszerezhető és sokak számára ismeretlen alapanyag.
A szerző a mesebeli Vajákos Biri egész kelléktárát felvonultatva mutatja be a természet kínálta lehetőségeket. Könyve amellett, hogy szakácskönyv, füveskönyv is egyben, a modern boszorkány üstjében ugyanis főként varázserejű növények rotyognak. Így elméletben megtanuljuk, mire használhatjuk a gyökereket (pl. bojtorján), a gyomnövényeket (csalán, libatop, lándzsás útifű), a vadon termő zöldségeket (vadspárga, vadrépa, hegyi sóska, réti bakszakáll), a virágokat, az algákat és a vadon termő gyümölcsöket (naspolya, galagonya, kökény). Hogy a gyakorlatban mikor találkozunk velük – ez már nehezebb kérdés, de talán nem megoldhatatlan feladat.
Bulard-Cordeau részletes tanácsokkal lát el a növények gyűjtésével kapcsolatban is, ír a mérgező növényekről, a veszélyes hasonlóságokról – ez a rész a botanikailag kevésbé képzett boszorkányjelölteknek átmenetileg a kedvét szegheti. De ők is erőt meríthetnek a közismertebb növények, úgy mint pitypang, pipacs, ibolya felhasználásával készülő receptekből.
A 100 összegyűjtött receptet a hagyományos felosztás szerint találjuk, vannak fűszerek, szószok, köztük olyan különlegességekkel, mint az ánizsos burgonyalekvár vagy az orbáncfűolaj. A levesek között sok az üdítő tavaszi étel, mint a csalánból, turbolyából vagy reteklevélből készült varázserejű főzet. Az előételek között az algás sütemény a legkülönösebb, míg a húsok között találunk kakaós nyulat és istennyilás macskacápát is. A példákból már sejthető, hogy a receptek címét olvasgatni is szórakoztató időtöltés, hát még ha a többi hozzávalót is szemügyre vesszük.
A legizgalmasabbra a lekváros és az italos fejezet sikerült: a pitypanglekvár és –bor, a lonckocsonya vagy a pipacslikőr olvastán valószínűleg sokakban felhorgad a kísérletező kedv. Kellemes hűsítő lehet a levendulalimonádé és az ibolyaszörp is, míg a rafinált maglikőr, mely a gyümölcs magjából, azaz szívéből készül, állítólag telibe találja a megcélzott szívet.
Ezeket a meglehetősen szokatlan ételeket kis kultúrtörténeti adalékokkal, konyhai jótanácsokkal is fűszerezi a szerző, így a rukoláról megtudhatjuk, hogy az ókorban úgy tartották, növeli a nemi vágyat, ezért a papoknak még hozzáérniük sem szabadott.
Családi békétlenkedés esetén pedig biztos kézzel nyúlunk az orbáncfűlikőrös palack után – de csak mértékkel persze, mert erős hatású!
Brigitte Bulard-Cordeau: Boszorkánykonyha. A csábítás receptjei
Jószöveg Műhely Kiadó
2010
231 oldal
6990 forint
Forrás: Beol