Az olvasottság nem publikus.

Kultúrpart

  •         
  • Film
  • Színház
  • Irodalom
  • Zene
  • Tánc
  • Folk
  • Képző
  • Podcast
  • Videó
  • Gyermek
  • Produkció

Kultúrpart

  • Film
  • Színház
  • Irodalom
  • Zene
  • Tánc
  • Folk
  • Képző
  • Podcast
  • Videó
  • Gyermek
  • Produkció
A csábítás receptjei Vajákos Biri stílusában

A csábítás receptjei Vajákos Biri stílusában

Kultúrpart a szerző friss bejegyzései 2011. 03. 25.
Magyar dallamok Japánban - A Cimbaliband sikere Oszakában
2025-07-03 18:13:45

A magyar népzene különleges hangzása, a cimbalom egyedisége és a Cimbaliband szenvedélye ragadta magával a

A nyár ritmusai a BJC-ben
2025-07-02 08:17:33

A Budapest Jazz Club nyáron is gondoskodik arról, hogy a jazzrajongók ne maradjanak élmények nélkül.

Családi titkok, közéleti drámák – A Pulszky-levelezés feltárja a múltat
2025-07-01 11:56:45

A Pulszky család 1867 és 1911 között íródott 331 levele nem csupán személyes vallomásokat és meghitt

Macifröccs-himnusz született: BÖBE és NEON LEON közös dala hódítja meg a nyarat
2025-06-30 11:54:28

A málnás fröccs frissítő élményét idézi meg a „Buborékok” című dal, amely az Artisjus Songbook Camp

további bejegyzések a szerzőtől »

Újabb szerelmi varázskönyv jelent meg a könyvpiacon, Brigitte Bulard-Cordeau 100 rafinált receptje egy stilizált szakácskönyvben.

„Ezt a varázskönyvet a padláson, egy utazóláda mélyén találtam.” - szól a bevezetés a szép kiállítású szerelmi szakácskönyv lapjain. A folytatás azt ígéri, elénk tárja nagyanyáink boszorkánykonyhájának tudását, hogy a természet kincseit felhasználva bűvöletbe ejthessük kedvesünket.

                                                       
Míg a néhány évvel ezelőtt megjelent hasonló témájú Isabel Allende-könyv, az Aphrodité csupa szupermarketben is könnyedén fellelhető hozzávalóval operált, ezzel szemben Bulard-Cordeau könyve a vidéki boszorkányok lehetőségeire épít: sok benne a városban nehezen beszerezhető és sokak számára ismeretlen alapanyag.
A szerző a mesebeli Vajákos Biri egész kelléktárát felvonultatva mutatja be a természet kínálta lehetőségeket. Könyve amellett, hogy szakácskönyv, füveskönyv is egyben, a modern boszorkány üstjében ugyanis főként varázserejű növények rotyognak. Így elméletben megtanuljuk, mire használhatjuk a gyökereket (pl. bojtorján), a gyomnövényeket (csalán, libatop, lándzsás útifű), a vadon termő zöldségeket (vadspárga, vadrépa, hegyi sóska, réti bakszakáll), a virágokat, az algákat és a vadon termő gyümölcsöket (naspolya, galagonya, kökény). Hogy a gyakorlatban mikor találkozunk velük – ez már nehezebb kérdés, de talán nem megoldhatatlan feladat.

Bulard-Cordeau részletes tanácsokkal lát el a növények gyűjtésével kapcsolatban is, ír a mérgező növényekről, a veszélyes hasonlóságokról – ez a rész a botanikailag kevésbé képzett boszorkányjelölteknek átmenetileg a kedvét szegheti. De ők is erőt meríthetnek a közismertebb növények, úgy mint pitypang, pipacs, ibolya felhasználásával készülő receptekből.

A 100 összegyűjtött receptet a hagyományos felosztás szerint találjuk, vannak fűszerek, szószok, köztük olyan különlegességekkel, mint az ánizsos burgonyalekvár vagy az orbáncfűolaj. A levesek között sok az üdítő tavaszi étel, mint a csalánból, turbolyából vagy reteklevélből készült varázserejű főzet. Az előételek között az algás sütemény a legkülönösebb, míg a húsok között találunk kakaós nyulat és istennyilás macskacápát is. A példákból már sejthető, hogy a receptek címét olvasgatni is szórakoztató időtöltés, hát még ha a többi hozzávalót is szemügyre vesszük.
A legizgalmasabbra a lekváros és az italos fejezet sikerült: a pitypanglekvár és –bor, a lonckocsonya vagy a pipacslikőr olvastán valószínűleg sokakban felhorgad a kísérletező kedv. Kellemes hűsítő lehet a levendulalimonádé és az ibolyaszörp is, míg a rafinált maglikőr, mely a gyümölcs magjából, azaz szívéből készül, állítólag telibe találja a megcélzott szívet.

Ezeket a meglehetősen szokatlan ételeket kis kultúrtörténeti adalékokkal, konyhai jótanácsokkal is fűszerezi a szerző, így a rukoláról megtudhatjuk, hogy az ókorban úgy tartották, növeli a nemi vágyat, ezért a papoknak még hozzáérniük sem szabadott.
Családi békétlenkedés esetén pedig biztos kézzel nyúlunk az orbáncfűlikőrös palack után – de csak mértékkel persze, mert erős hatású!


Brigitte Bulard-Cordeau: Boszorkánykonyha. A csábítás receptjei
Jószöveg Műhely Kiadó
2010
231 oldal
6990 forint

Forrás: Beol

tovább
Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
Erdély Gasztro

Ajánlott bejegyzések:

  • Édeskeserű turné: Erdélyi körútra indul a Magyar Állami Népi Együttes Édeskeserű turné: Erdélyi körútra indul a Magyar Állami Népi Együttes
  • Erdélyi Táncházzenészek Találkozója Borospatakán Erdélyi Táncházzenészek Találkozója Borospatakán
  • Kelemen Lászlót Kossuth-díjjal ismerték el Kelemen Lászlót Kossuth-díjjal ismerték el
  • Őshonosok a hazában Őshonosok a hazában
  • Pénteken indul a Héttorony Fesztivál! Pénteken indul a Héttorony Fesztivál!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpart.hu/api/trackback/id/tr317925280

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tovább a Facebook-ra

A Kultúrpartot 2024-ben a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

mmalogoc_1_ketsoros.jpg

Legolvasottabb

  1. Megdöbbentő fotók a néptelen fővárosról
  2. Top 10: ezek a legjobb szerelmes filmek
  3. A 10 legütősebb drogos film
  4. Megjöttek a meztelen hősnők
  5. Meztelenség és anatómia
  6. A forradalom egy holland fotós szemével
  7. A legizgalmasabb fotók 2015-ből
  8. Meztelen fővárosiak
  9. Készülőben a nagy meztelen album
  10. Nézd meg a 48-as szabadságharc hőseiről készült fotókat!

Hírlevél feliratkozás

Kultúrpart Csoport

  • Kultúrpart Produkció
  • Kultúrpart Kommunikáció
  • Rólunk

Kapcsolat

  • Impresszum
  • Partnereink
RSS Facebook Twitter
süti beállítások módosítása
Dashboard