A legjobb éttermek és borászatok, a legfinomabb pálinkák, sajtok, szalámik, sonkák, mézek és felsorolni is nehéz, hogy mi minden más várja a Budai Gourmet látogatóit június 3-4-5-én a Millenáris Parkban.
A jelentősen megújuló gasztrofesztivált idén már a Sziget Szervezőiroda jegyzi. „Nem kisebb célt tűztünk ki magunk elé, mint hogy a gasztronómiai rendezvénypiac legszínvonalasabb és legjelentősebb rendezvényévé tegyük a Budai Gourmet-t. Azt szeretnénk, hogy ez legyen a gasztro-rendezvények rendezvénye, egyfajta eszenciája a többi eseménynek. Mutassuk be minden területről a legjobbakat, legyen a minőség az elsődleges hívószó”– nyilatkozta Gerendai.Egy ilyen rendezvényen kötelessége képviseltetnie magát a Pierrot, a Pest-Buda és a 21 étteremnek is, és természetesen Litauszki Zsolt sem fog hiányozni. Az éttermek több különlegességgel is készülnek a gasztronómiai eseményre. Lesz tokaji aszúval kevert húsból készült sült kolbász, vékony, ropogós tésztájú kenyérlángos, és könnyű, habos somlói galuska is, a Pierrot pedig rókagombás rizottóval és roston sült libamájjal is várja a látogatókat.
A minőségi italok sorát fogja bővíteni a Zwack Izabella Borkereskedés és a Zwack Kecskeméti Pálinka Manufaktúra is, ahol 35 féle bor és 30 féle pálinka megkóstolására lesz lehetőség. A pálinkák között a Hírös és Kosher pálinkák széles skálájából lehet majd választani, míg a borok között megtalálhatjuk majd Zekk különleges nedűit is, amiket személyesen fog kínálni.
A már számos nagyrendezvényen edződött borászatokon és pálinkafőzdéken túl sok olyan résztvevője van az idei Gourmet fesztiválnak, akik először jelennek meg a széles tömegek által elérhető gasztro-rendezvényen. Például először fordul elő, hogy az 50 legjobb hazai étteremnek több mint a fele kitelepül, hogy ízelítőt adjanak a konyhaművészetükből. Megismerkedhetünk a legjobb alapanyagokkal, a legkiválóbb termelőkkel, az elhivatott kereskedőkkel is, de teret kapnak a legjobb a halászléfőzőktől a pörkölt készítőkig mindazok, akik hiszik, hogy érdemes kiemelkedő színvonalú ételeket és italokat készíteni. A rendezvényen rendhagyó módon egy piactér is kialakításra kerül, ahol bemutatkoznak az ország legjobb termelői piacai, itt helyben megvásárolható lesz a házi termékek színe-java.
„Gasztroforradalom zajlik Magyarországon és a legnagyobb kihívást az jelenti, hogy mekkora tömegeket sikerül a forradalom mellé állítani, hiszen a kínálat megfelelő mértékű kereslet nélkül nem tud fejlődni” - mondta Gerendai Károly főszervező. Elmondása szerint nem túlzás a gasztoforradalom jelző egy olyan országban, amely 60 évnyi folyamatos önáltatás után egyszerre rohamtempóban igyekszik felzárkózni az élvonalhoz. „Bár a hazai kínálat és az általános gasztro-kultúránk néhány év alatt többet fejlődött, mint előtte évtizedeken át, sajnos a többség fejében még mindig a mennyiség fontosabb a minőségnél” - mondja Gerendai. A megújult Budai Gourmet igyekszik bebizonyítani, hogy van tömeges érdeklődés a minőségi vendéglátás és gasztronómia iránt.
A hazai rendezvények közül egyedülálló módon, a Budai Gourmet rendezvényre csak szakmai előzsűrizés és meghívás útján lehet bekerülni. A látogatók tehát a szakértők által elvégzett minőségi szelekció után kapnak ízelítőt a kereskedelmi forgalomban beszerezhető legjobb termékekből.
2011-től a Sziget Kulturális Szervezőiroda nem csupán a Budai Gourmet, de a legnagyobb presztízsű borverseny, a Pannon Bormustra szervezését is átvette. A rendezvény mustra része már lezajlott május közepén, Pannonhalmán hazai szaktekintélyek és a világ legnevesebb borítészei kóstolták végig a nevezett nedűket. A végeredményt azonban csak június 2-án, a Budai Gourmet szakmai napján tudhatjuk meg. A kiválasztott csúcsborokkal a nagyközönség is találkozhat majd a rendezvényen.
A speciális gasztronómiai szakértelmet külső szakemberek biztosítják. A Budai Gourmet hiteles szakmai megvalósításában a hazai gasztronómiai legnevesebb szakemberei vesznek részt. Segítőtársként eddig Bíró Lajos, Csapody Balázs, Harmath Csaba, Heimann Zoltán, Jókuti András, Kató András, Mautner Zsófia, Molnár B. Tamás, Nemes Richárd, Segal Viktor, Tálos Attila, Vajda Pierre, Wossala Rozina, Harmathy Ildikó (Piactér), Dr. Panyik Gáborné és Bart Dániel állt a rendezvény mellé.
A szervezők nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a rendezvénynek ne csak a gasztro-kínálata legyen színvonalas, hanem az általános körülmények is. Ezért a takarítástól az ülőhelyek számáig minden területen lényegesen jobb körülményeket biztosítanak, ezzel is erősítve a rendezvény prémium jellegét. Ahhoz, hogy megfelelő számú ülőhelyet tudjanak kialakítani, például lefedik a Millenáris park egyik tavát és annak felületén is asztalokat és székeket helyeznek el.
A rendezvény június 2-án délben, a zártkörű szakmai nappal indul, ahol a gasztronómiai iparág szereplőit várják, a kistermelőtől a nagykereskedőig, a szakácsoktól a kritikusokig, lehetőséget kínálva az ismerkedésre, kapcsolatépítésre. Ezen a napon – neves szakemberek segítségével – megválasztják az egyes termékkategóriák legjobbjait, hogy a másnaptól már a nagyközönség felé is nyitott eseményen a látogatók megismerkedhessenek a szakemberek által legjobbnak tartott „Gourmet termék”-ekkel. Az est záró programjaként pedig a XII. Pannon Bormustra Díjkiosztó Gálája kerül megrendezésre.
A Budai Gourmet a második napjától, június 3-án 12 órától már nyitott a nagyközönség előtt, és onnantól három napon át igazi kulináris kaland és vásári hangulat vár mindenkit a Millenáris parkban, ahol minden megkóstolható és megvásárolható lesz. A belépőjegy 2900 Ft fejenként és naponta, amely magába foglal egy kóstoló poharat és egy Fesztivál Kártyát, amely a Budai Gourmet a kizárólagos fizetési eszköze. A kártya a rendezvény számos pontján készpénzzel vagy bankkártyával feltölthető, az egyenleg minden terminálon ellenőrizhető, és a kártyán megmaradó egyenleg a rendezvény végéig visszaváltható.
A rendezvényen két színpadon is zajlanak majd szakmai bemutatók, előadások, amelyek részletes programja és a résztvevő partnerek listája megtalálható a rendezvény honlapján.