Mint minden évben, idén is széles körből választhat a korgó gyomrú fesztiválozó. Rengeteg bódé, sátor és udvar kínálja a finomabbnál finomabb portékáját.
Ezek egyike a borjúkötél, melynek alapja egy sós kalácstészta, amit összefonnak és kemencében, parázson megsütnek. Ezután ízesítik tejföllel, kolbásszal, szalonnával és fokhagymával. Bár én már olyanokkal is találkoztam, akik lekváros feltéttel fogyasztották ezt a remek ételt.
Emellett található többféle kenyérlángos és cipóban sült csülök is.
Az ínyencek többféle sajtot is megkóstolhatnak. Vannak szokványosak, de találhatunk egészen érdekes ízvilágokat is, például a borssal, chilivel és csalánnal ízesített termékeket.
Sok sátor, udvar és ház biztosítja a főtt-, sült ételeket is. Ilyen a Sédány-kert is. A ház specialitása a Sédány-kert pecsenye, a gulyásleves és a pincepörkölt. Utóbbi érdekessége, hogy kiváló borok hozzáadásával készíti el egy remek szakács.
Sok visszajáró vendégük van, hiszen, aki egyszer megkóstolta az ételeiket, az úgyis visszatér oda. Éppen ezért jövőre is szeretnének kinyitni, hogy még több fesztiválozó éhségét csillapíthassák.
Azért az édességekre vágyóknak is kedveznek Kapolcson. A legnagyobb és legnépszerűbb hely, a Zsanna-manna reformédességek udvara.
Itt készítették el az óriási kapolcsi csigát tíz féle aszalt gyümölcsből, melyhez semmiféle mesterséges anyagot nem adtak. Az édesség állaga olyan, mint a marcipáné, de még cukrot sem tartalmaz. A végén mogyoróval és mandulával díszítik.
Ezen kívül palacsintahegyek, mézeskalácsok, lekvárok, házi rétesek, fánkok és kalácsok csalogatják az embereket.
Italokban is bővelkedik a Művészetek Völgye. Díjnyertes borok, pálinkák, szörpök és friss gyümölcslevek sorakoznak az árusok polcain. Ezek között is vannak különlegességek, ilyen a mézbor és a gyümölcsborok.
Ráadásul van egy igazán nagy újdonság is a piacon, a JamBORi. Ez a különlegesség fehér illetve vörös Villányi borból készül. Hozzáadnak cukrot, fahéjat és szegfűszeget. Míg a vörös JamBORi-t húsokhoz, vadakhoz, addig a fehéret halakhoz, sajtokhoz és desszertekhez ajánlják. Bátran fogyaszthatja mindenki, hiszen az alkoholtartalma a nagyon minimális 0,6 %-ot éri csak el.
Nekem, ami nagyon tetszett, az a pincepörkölt a Sédány-kertben, a JamBORi és a lángos. A sajtos-tejfölös lángos rengeteg fokhagymával. Maga az étel hatalmas, és az ára is kedvező. Ami viszont nem aratott nagy sikert, az a kenyérlángos. Majdnem mindenhol vastag a tésztája, alig van rajta valami feltét és az ára… Borzasztóan magas.