Paprikalovag-avatással, Paprikakirálynő-választással és főzőversennyel ünnepelték piros aranyukat a kalocsaiak.

Persze, nem ő volt az egyetlen, aki a Paprikás ételek XV. főzőversenyére egyedi specialitással készült.
A nyálelválasztást az erdei vadkavalkád, illetve a pacal cigány módra is beindította, de az ínyenceknek készült emődi tehéntánc, a rántott tejbegríz szőlőlekvárral, és a sültpaprika-krémleves is díjazott lett.
Idén minden egy kicsit másképp alakult, mint tavaly. A Csajda kertből a Búzapiac térre költöző népünnepély neve is megváltozott. Immár nem a Paprika Napok, hanem a Paprikafesztivál keretében avatták az idén tízéves Szent István Kalocsai Paprika Lovagrend tagjává Garaczi János, Venesz-díjas mesterszakácsot, Semjén Zsolt, miniszterelnök helyettest, a kalocsai térség országgyűlési képviselőjét, illetve Szántó Lajos vállalkozót, a fűszerpaprika nagy tisztelőjét és Török Ferencet, Kalocsa város polgármesterét.
Legszebb fűszernövénye, a piros arany előtt Paprikakirálynő-választással is tisztelgett a város. Ez a szépségkirálynő-választás azonban más volt mint a többi. Szexi bikinik helyett autentikus népi viseletben léptek színre a több éves néptáncos múlttal rendelkező tehetséges fiatal lányok, akik közül a 25 évesen 22 éve táncoló kalocsai Kovács Szimonettát találta a legszebbnek és a legtehetségesebbnek a zsűri.
A paprikás ünnep megkoronázása, a főzés eredményhirdetése azonban csak ez után következett. A neves mesterszakácsokból álló ítészek társaságának 49 étel és jó néhány menüsor közül kellett kiválasztania a legfinomabbat. A zsűri számtalan oklevelet és különdíjat és bronz-, ezüst- és aranybogrács díjat kiosztott, a legjobbnak járó vándorserleget vagyis a fődíjat a keceli csapat, Molnár János és családja vihette haza, azért a halételsorért, melyben a legjobban érvényesült Kalocsa aranyának a fűszerpaprikának az íze.
Forrás: baon.hu