Elfelejthetjük a madzagot és a koktélpálcikákat, ha a karácsonyi pulyka összetartásáról van szó, mert a sebészkapocs a legjobb és legtetszetősebb megoldás erre a célra - idézte svéd, belga és német állatorvosok megállapítását a The Daily Telegraph című brit napilap.
A Veterinary Record című szakfolyóiratban is közzétette eredményeit a három ország állatorvosaiból verbuválódott "kutatócsoport", amely összesen tizenöt darab, egyenként közel négykilós pulykát töltött meg és zárt le különböző technikákkal.A pulyka nyakának legtökéletesebb összeöltése után kutatva öt különböző öltési módszert teszteltek a sebészek, melyek között kipróbálták a műtéteknél használatos bőrkapcsokat is.
Sütés előtt a kapcsos technika és az úgynevezett Utrecht-öltés kapta a legmagasabb pontszámot a külcsínt tekintve. Utóbbi öltéstípust a tehenek méhének császármetszés utáni bezárásánál alkalmazzák az állatorvosok. Amikor azonban a sütést követően eltávolították az öltéseket, egyedüli győztesként hirdethették ki a kapcsos eljárást, mert csak ennél nem maradt nyom a pulyka bőrén.
"Egyetlen lehetséges hátránya a bőrkapcsok használatának emészthetetlenségük lehet, ha egyet benne felejtenek a felszolgált szeletben" - írták a szerzők tanulmányukban.
Forrás: MTI