Az olvasottság nem publikus.

Kultúrpart

  •         
  • Film
  • Színház
  • Irodalom
  • Zene
  • Tánc
  • Folk
  • Képző
  • Podcast
  • Videó
  • Gyermek
  • Produkció

Kultúrpart

  • Film
  • Színház
  • Irodalom
  • Zene
  • Tánc
  • Folk
  • Képző
  • Podcast
  • Videó
  • Gyermek
  • Produkció
Disznótornak, lakodalomnak télen van az ideje

Disznótornak, lakodalomnak télen van az ideje

Kultúrpart a szerző friss bejegyzései 2011. 12. 26.
Jön a III. Sukorói Tűzugró Fesztivál
2025-06-27 09:00:33

Ismét lángra lobban Sukoró Szent Iván-éji tüze! A nyári napforduló alkalmából koncertek, táncház és

Magyar tehetségek is a reflektorfényben a Bartók Világversenyen
2025-06-24 12:28:09

31 fiatal zongorista, köztük hat magyar lép pódiumra idén szeptemberben a Zeneakadémián megrendezett versenyen.

Világsztárokkal és hazai ikonokkal búcsúzik a nyár Szegeden
2025-06-23 11:34:56

Világsztárok, hazai kedvencek, több mint 200 fellépő, öt nagy színpad és négy napnyi megállíthatatlan buli

Új gasztrokaland a Street Kitchen és az UNICEF együttműködésében
2025-06-21 06:00:00

Közös főzések, új kultúrák felfedezése, és egy jó ügy támogatása. Az UNICEF havonta egy új ország

további bejegyzések a szerzőtől »

A disznóölés, s az utána következő disznótor december jelentős és várt eseménye. Mert azt már őseink is hirdették: disznótornak, lakodalomnak télen van az ideje. A tréfás mondás szerint azért, mert ilyenkor nem romlik el a hús és nem savanyodik meg a menyasszony. Az egykori disznóvágási szokások kezdenek kimaradni, a sertés feldolgozásának módja sokat változott

Régen még a gyermekek sem mentek aznap iskolába. Ilyenkor korán kezdődött a nap az egész család számára: még alig pitymallott, s már zörgetett a kapun a disznóölő koma vagy sógor, mert a saját disznóját
senki sem vágta le szívesen. A perzselés után - amely a fehér havon, kékes hajnalban szép látvány, s a gyermekeknek nagy mulatság volt - pontos rendben haladt a munka. “Úgy készültünk a disznóvágásra, mint a nagyobb mezőgazdasági munkákra, a cséplésre, kukoricaszedésre. A disznóölés napja ünnepnek számított, ilyenkor összegyűlt a család. A hízót korán reggel szúrták, szalmával perzselték. Mindenkinek megvolt a feladata: az asszonyok tisztították a fokhagymát, mosták a beleket, aprították a zsírnak való szalonnát, töltötték a kolbászt, a mészáros bontotta fel a disznót, sózta a szalonnát.” meséli a marossárpataki Kovács Irén néni. “A gazdának ezen a napon csak az volt a dolga, hogy kedves szóval, tréfával, pálinkával és jó borral tartsa a segítőket… A frisstokánynak nevezett étket (darabokra vágott hús, hagymával, fokhagymával ízesítve) délelőtt 10 óra körül ettük. Miután teljesen feldolgoztuk a sertést, disznótoros vacsora vette kezdetét. Májas- és véreshurka, friss töpörtyű került az asztalra, helyenként korhelyleves is készült húsgombócokkal, káposztalével savanyítva.”- tájékoztatott. Irén néni elmondta, hogy régen rendszerint kimosták a vékony- és vastagbelet egyaránt, amit felhasználtak kolbász, májas- és véreshurka töltésénél. Sosem maradt el a gömböc elkészítése, s hűtőszekrény hiányában, tartósítás céljából füstölték, besütötték a húst.

 
 
 
Dóczi Attila: Disznóvágás
Kozma János mészáros közel 50 éve foglalkozik disznóöléssel. Fiatalabb korában, naponta három hízót is darabokra szedett, ma is vállalja napi kettőnek a feldolgozását, de már nehezére esik a hajlás. “16 évesen szúrtam először disznót. Otthon történt, egy családi disznóvágás alkalmával. Nagyapám és apóm bíztattak, hogy vállaljam el a szúrást, de én húzódoztam. Azt mondták, hogy ideje már elkezdeni és megtanulni nekem is a szakmát. Belém erőszakoltak két pohár házipálinkát, s bátorságra kaptam. Az volt az első… Később, mindig a disznóvágások idejére vettem ki a szabadságomat, hogy ezt a kiegészítő foglalkozást is folytathassam. Sajnálom az állatot, ezért megpróbálok egy szúrással végezni vele.” - tudtuk meg a marossárpataki mészárostól. Vidéken még vágják a hízókat, s készítik a disznótoros étkeket. December beköszöntésével eljött a disznóölések ideje. Vidéken még életben maradt néhány disznóvágáshoz kapcsolódó szokás. Tudják az emberek: a hazai ízek felülmúlhatatlanok, utolérhetetlenek.Néhány évvel ezelőtt ráijesztettek a gazdákra az EU disznóvágási szabályzatával, de Erdélyben egyelőre maradt minden a régi. A húst azonban mindenkinek kötelező megvizsgáltatni, s a hízót a fülszám bemutatásával a nyilvántartásból töröltetni.

tovább
Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
Erdély Maros megye

Ajánlott bejegyzések:

  • Édeskeserű turné: Erdélyi körútra indul a Magyar Állami Népi Együttes Édeskeserű turné: Erdélyi körútra indul a Magyar Állami Népi Együttes
  • Erdélyi Táncházzenészek Találkozója Borospatakán Erdélyi Táncházzenészek Találkozója Borospatakán
  • Kelemen Lászlót Kossuth-díjjal ismerték el Kelemen Lászlót Kossuth-díjjal ismerték el
  • Őshonosok a hazában Őshonosok a hazában
  • Pénteken indul a Héttorony Fesztivál! Pénteken indul a Héttorony Fesztivál!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpart.hu/api/trackback/id/tr17924636

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tovább a Facebook-ra

A Kultúrpartot 2024-ben a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

mmalogoc_1_ketsoros.jpg

Legolvasottabb

  1. Megdöbbentő fotók a néptelen fővárosról
  2. Top 10: ezek a legjobb szerelmes filmek
  3. A 10 legütősebb drogos film
  4. Megjöttek a meztelen hősnők
  5. Meztelenség és anatómia
  6. A forradalom egy holland fotós szemével
  7. A legizgalmasabb fotók 2015-ből
  8. Meztelen fővárosiak
  9. Készülőben a nagy meztelen album
  10. Nézd meg a 48-as szabadságharc hőseiről készült fotókat!

Hírlevél feliratkozás

Kultúrpart Csoport

  • Kultúrpart Produkció
  • Kultúrpart Kommunikáció
  • Rólunk

Kapcsolat

  • Impresszum
  • Partnereink
RSS Facebook Twitter
süti beállítások módosítása
Dashboard