Az olvasottság nem publikus.

Kultúrpart

  •         
  • Film
  • Színház
  • Irodalom
  • Zene
  • Tánc
  • Folk
  • Képző
  • Podcast
  • Videó
  • Gyermek
  • Produkció

Kultúrpart

  • Film
  • Színház
  • Irodalom
  • Zene
  • Tánc
  • Folk
  • Képző
  • Podcast
  • Videó
  • Gyermek
  • Produkció
Több mint ötven éve hízhatunk a gyorséttermi kajáktól

Több mint ötven éve hízhatunk a gyorséttermi kajáktól

Kultúrpart a szerző friss bejegyzései 2012. 04. 15.
Macifröccs-himnusz született: BÖBE és NEON LEON közös dala hódítja meg a nyarat
2025-06-30 11:54:28

A málnás fröccs frissítő élményét idézi meg a „Buborékok” című dal, amely az Artisjus Songbook Camp

A Nagyvárosi bujdosó emléke – 71 éve született Kissferi
2025-06-29 16:21:51

Kiss Ferenc zeneszerzőként, énekmondóként és népzenegyűjtőként egész életében a hagyományt szolgálta

Jön a III. Sukorói Tűzugró Fesztivál
2025-06-27 09:00:33

Ismét lángra lobban Sukoró Szent Iván-éji tüze! A nyári napforduló alkalmából koncertek, táncház és

Magyar tehetségek is a reflektorfényben a Bartók Világversenyen
2025-06-24 12:28:09

31 fiatal zongorista, köztük hat magyar lép pódiumra idén szeptemberben a Zeneakadémián megrendezett versenyen.

további bejegyzések a szerzőtől »

A piros alapon sárga M betűt meglátva a világ nagy része ugyanarra gondol. Big Mac-re, sültkrumplival és kólával. A McDonald’s világszintű elterjedése a mai értelemben vett gyorséttermi kultúra kezdetének is tekinthető. Az étteremlánc hivatalosan 1955. április 15-ét tekinti alapítási dátumként, ugyanis ekkor nyílt meg az első franchise étterem Illinois államban.

A McDonald’s ma a világ legnagyobb gyorsétterem lánca. Naponta körülbelül 68 millió embert szolgálnak ki a 119 országban található 31000 étteremben. A cég előélete 1940-ig nyúlik vissza, amikor Richard és Maurice McDonald megnyitotta barbecue éttermét. 1948-ban újraszervezték és gépesítették a hamburger standokat. A valódi áttörés azonban csak pár évvel később történt meg, amikor Ray Kroc üzletember (akit azóta az világ 100 legbefolyásosabb embere közé választott a Time magazin) franchise ügynökként csatlakozott a céghez. Kroc fokozatosan felvásárolta az üzletet a McDonald testvérektől, és ezután is irányította az étteremlánc világméretű terjeszkedését.

McDonald's McFries zebra

A mostani kooperáció az alapítását a Ray Kroc csatlakozása utáni első étterem megnyitásához köti. 1955. április 15-én Des Plaines városában, Illinois államban nyílt az első franchise étterem, ami összességében a kilencedik McDonald’s-nak számított az USA-ban. A testvérek által nyitott „ősétterem” a kaliforniai San Bernardino-ban található, és ma emlékműnek számít.

A McDonald’s a legkülönbözőbb nemzetközi piacokra való terjeszkedésével a globalizáció és az amerikai életérzés egyik fő szimbólumává vált. Főként ez lehet az oka, hogy a Szovjetunióban az első McDonald’s megnyitását csak a ’80-as évek végén engedélyezték, ami egyben az első gyorsétteremnek is számított a kommunista időkben. Ahogy a képen látható, Moszkvában ebben az időben elég sok hamburger fogyhatott. Az emberek kígyózó sorokban csodálták meg a „kapitalizmus gyöngyszemét”.

A "kapitalizmus gyöngyszeme" Moszkvában (Fotó: WarNet.ws)

A McDonald’s jelentősége azonban népszerűségével egy időben sok támadást és nyilvános vitát is generált. A kritikák főként az étteremlánc egészségkárósító hatását, túlsúlyért való felelősségét, alapanyagaik bizonytalan eredetét és a kooperációs etika kérdéseit érintik.

Természetesen az egyik legnagyobb amerikai márkaértéknek számító McDonald’s-nak széles körű lefedettségben megtaláljuk a hirdetéseit. Ezzel egy időben azonban a popkultúra ábrázolásaiba, karikatúrákba és anti-reklámokba is beszivárgott az M betű és a sárga-piros bohóc. A legnagyobb visszhangot keltett ellentámadás mégis a 2004-es Super Size Me című amerikai dokumentumfilm. Morgan Spurlock, a film rendezője és főszereplője 30 napig kizárólag a McDonald’s által forgalmazott kajákat fogyasztotta, ami gyors testsúlynövekedéshez és súlyos egészségi állapot romláshoz vezetett. A film nézőinek valószínűleg jó pár napra elment a kedve a gyorséttermek látogatásától.



Forrás: Wikipedia

tovább
Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
Étterem Reklám Gasztro Lavór

Ajánlott bejegyzések:

  • Magyarország étele 2025 Magyarország étele 2025
  • Járdafesztivál, közösségi grillezés, élő könyvtár, gasztrotérkép és városi séták az őszi Külkörút menüjében Járdafesztivál, közösségi grillezés, élő könyvtár, gasztrotérkép és városi séták az őszi Külkörút menüjében
  • Bartók Feszt' - A te negyeded, a te ritmusod! Bartók Feszt' - A te negyeded, a te ritmusod!
  • Szent István Nap: háromnapos programkavalkád Budapesten Szent István Nap: háromnapos programkavalkád Budapesten
  • Kóstold meg a Balatont! Kóstold meg a Balatont!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpart.hu/api/trackback/id/tr677906458

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tovább a Facebook-ra

A Kultúrpartot 2024-ben a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

mmalogoc_1_ketsoros.jpg

Legolvasottabb

  1. Megdöbbentő fotók a néptelen fővárosról
  2. Top 10: ezek a legjobb szerelmes filmek
  3. A 10 legütősebb drogos film
  4. Megjöttek a meztelen hősnők
  5. Meztelenség és anatómia
  6. A forradalom egy holland fotós szemével
  7. A legizgalmasabb fotók 2015-ből
  8. Meztelen fővárosiak
  9. Készülőben a nagy meztelen album
  10. Nézd meg a 48-as szabadságharc hőseiről készült fotókat!

Hírlevél feliratkozás

Kultúrpart Csoport

  • Kultúrpart Produkció
  • Kultúrpart Kommunikáció
  • Rólunk

Kapcsolat

  • Impresszum
  • Partnereink
RSS Facebook Twitter
süti beállítások módosítása
Dashboard