Szereted a sajtot, de eddig nem a magyar sajtok jutottak először eszedbe a szó hallatán? A Sajt! 2012 szeretné megmutatni, hogy itthon hányféle különleges sajtot készítenek. Lelkes, elkötelezett sajtkészítők tartanak kóstolóval egybekötött előadásokat a Slow Food Central Budapest által első ízben megrendezett eseményen a Gerbeaudban és a Borssó Bistróban.
A Slow Food Central Budapest a nemzetközi öko-gasztronómiai szervezet budapesti csoportja 2012. április 21-én első alkalommal rendezi meg a Sajt! 2012 elnevezésű rendezvényét. Az esemény célja, hogy felhívja a figyelmet azokra a kézműves sajtkészítőkre, akik ügyelve a megfelelő alapanyagra, tiszteletben tartva a kézműves élelmiszer-készítés tradícióit folytatják munkájukat és készítenek egyedi, különleges sajtokat.A Sajt! 2012 két fő programból épül fel. Április 21-én délelőtt a Gerbeaud Házban sajt- és borkóstolóból álló szeminárium során mutatkozik be négy hazai sajtkészítő. A Sajt! 2012 a Terra Hungarica Kékfrankos Napja előtt kerül megrendezésre. Ezt követően az este folyamán sajt- és borvacsorára is sor kerül majd a Borssó Bistróban, ahol a főszerepet a fogásokba épített sajtok kapják. Az ételeket kísérő borokat Kovács Antal sommelier bajnok mutatja majd be.
Menü:
„Sajt (Pozsa Panni), spenót, bazsalikom”
Sajtos köleskása, spenót és St. Jakab kagyló
Somlói Tramini 2010 Somlói Apátsági pince
„Sajt (Nagy Zsuzsa), spárga, citromfű”
Pisztrángfilé, sajtos spárgatorta, citromfüves hollandi
Nadapi Zengő 2009 Szentesi József
„Sajt (Sándor Tamás), karalábé, rozmaring”
Karalábés sajtfánk, rozé kacsamell, rozmaring jus
Sopron Kopár Cuvée 2010 Ráspi
„Sajt (Balla Enikő), borsóhéj vanília”
Kecskesajt fagylalt, kandírozott borsóhéj, vanília ostya
Köveskáli Töppedt Furmint 2009 Pálffy Gyula
További információk:
Borssó Bistro
Terra Hungarica