Az olvasottság nem publikus.

Kultúrpart

  •         
  • Film
  • Színház
  • Irodalom
  • Zene
  • Tánc
  • Folk
  • Képző
  • Podcast
  • Videó
  • Gyermek
  • Produkció

Kultúrpart

  • Film
  • Színház
  • Irodalom
  • Zene
  • Tánc
  • Folk
  • Képző
  • Podcast
  • Videó
  • Gyermek
  • Produkció
Szobrot kapott a késelő

Szobrot kapott a késelő

Kultúrpart a szerző friss bejegyzései 2012. 05. 02.
Idén is a Gyerek Szigettel kezdődik a vakáció
2025-06-02 06:30:00

Rendhagyó koncertek, népszerű előadók, interaktív előadások, cirkuszi forgatag, zsonglőrök, cserkészek

Pünkösdi Örökség Ünnep – Élő hagyományok és közösségek a Skanzenben
2025-05-31 06:00:00

Június 8–9-én, vasárnap és hétfőn, immár 14. alkalommal rendezi meg a szentendrei Szabadtéri Néprajzi

Új regény segít megérteni a szülői elidegenítést
2025-05-30 19:00:00

Az Elvágyódás folytatásaként jelent meg Wagner Brigitta új regénye, az Elidegenítés. A kötet

Jubileumi gyermeknap a Gyimesekben
2025-05-30 13:00:00

Gyimesközéplok május 31-én igazi gyerekparadicsommá válik. A gyermeknap számtalan értékes programmal várja a

további bejegyzések a szerzőtől »

Nagyszabású gála keretében vehették át díjaikat a IV. Hagyomány és Evolúció szakácsverseny győztesei csütörtökön a fővárosban. A kés alakú bronzszobor mellett különböző pénznyeremények is gazdára találtak. A Magyar Gasztronómiai Egyesület által megrendezett eseményen egyben bemutatták a világhírű Gault&Milleu étteremkalauz első magyarországi kiadványát is.

A csúcsgasztronómiai verseny győzteseinek az OTP Klub részéről Nagy Zoltán Péter adta át a díjakat. Az első helyezett Horváth Szilveszter, a győri La Maréda konyhafőnöke egymillió forintos ösztöndíjat, szakkönyvsorozatot és a Magyar Gasztronómiai Egyesület kést ábrázoló bronzszobrát vehette át. A második és a harmadik helyet a budapesti Onyx étterem egy-egy szakácsa szerezte meg: a másodikként végzett Fodor Sándor félmillió forintot, a harmadik helyezett Galgóczi Gábor pedig 250 ezer forintot kapott. Galgóczi és Barhó Szabolcs, a fővárosi Borkonyha szakácsa azonos pontszámot szerzett a versenyben, ám a zsűri döntése alapján Barhó érdemelte ki a negyedik helyet, amelynek jutalmául 100 ezer forintot vehetett át. A díjazottak a pénzt továbbképzési célra fordíthatják.


A rangos eseményen bemutatták a Gault&Milleu világhírű étteremkalauz első magyarországi kiadványát. A kalauz szerkesztői, Molnár B. Tamás és Bittera Dóra ezzel egy több évtizedes nemzetközi gasztronómiai áramlatba kapcsolta be a magyar konyhát.

A Gault&Millau nemzetközi szinten működik, napjaink legbefolyásosabb étteremkalauz-kiadóinak egyike. Henri Gault francia étteremkritikus és Christian Millau író alapította 1965-ben. Rendkívül szigorúan bírálja el az éttermeket, fontosnak tartja az alapanyagok minőségét, tisztaságát. Elsősorban a konyhai minőséget értékelik. Tíz pont alá jó étterem nem mehet és legfeljebb húsz pont adható, de már a 17-18 pont is a legmagasabb szintű minőséget, kreativitást és ételkészítést jelenti. A központ nem javasolja a húsz pont adását, mivel az inkább az elméleti tökéletesség jelképe: az elérhetetlen, elméleti maximum.

A minősítés jelzése a szakácssapka, amit 13 ponttól érdemelnek ki az éttermek: a fekete a hagyományos konyha jele, a vörös a megújuló konyháé. Két szakácssapka egy Michelin-csillagnak felel meg a szakácsszakmában szintén nívós Michelin Guide értékelési mértéke alapján.

A nyugat-európai Gault&Milleu kalauzok a tíz pontnál kevesebbre értékelhető éttermeket meg sem említik. A magyarországi kalauz szerkesztői viszont a mezőny szintjéhez igazodva "lefelé is kinyitották" a pontrendszert, hogy a tízpontos szintet még el nem ért, de törekvő vendéglátóhelyek visszajelzést és ösztönzést kapjanak.

Az anonim módon zajló tesztelések és értékelések eredményeképpen összesen 27 hazai - köztük kilenc vidéki - étterem szerzett szakácssapkát. Három sapkával a Costes és az Onyx éttermek, kettővel pedig a MÁK bistro, a Csalogány 26 étterem és a Nobu étterem büszkélkedhetnek. A csúcsgasztronómiát képviselő vendéglátóhelyek mindegyike a fővárosban található. Az egy szakácssapkát kiérdemlő éttermek közé viszont már több vidéki is bekerült, így például a fertőrákosi Ráspi vendéglő, a balatonszemesi Kistücsök étterem, a villányi Mandula étterem vagy a békéscsabai Brill bisztró.

Mivel az étterembírálatok során nagy hangsúlyt fektetnek az alapanyagok minőségére, az étteremkalauz lehetőséget nyújt a regionális mezőgazdasági termékeknek és kézműves élelmiszereknek, hogy rövid utat találjanak a jó és kiemelkedő minőség illetve az elismertség felé.

A kiadvány szerkesztői hazai és külföldi szakértőket kértek fel, hogy értékeljék a 107 legjobb magyarországi borászatot is. A legjobb pince címét as Szepsy Pince érdemelte ki, a rangsorban ezt követi a Demeter Zoltán Tokaji Pincészet, a Királyudvar Szőlőbirtok és a Ráspi Pincészet. Terveik szerint a jövőben bővítik a kalauz borral foglalkozó részét, így a 2013-as kiadványnak egy 600-800 bor értékelését tartalmazó borkalauz is része lehet. A Gault&Milleu saját rendszerben Magyarország legjobb szállodáit is értékelte.

A kalauzban megválasztotta az év kitüntetettjeit is. Az év gasztronómusa Horváth József, a fertőrákosi Ráspi vendéglő borásza, szakácsa és egyben tulajdonosa. Az év főszakácsa a budapesti Onyx étteremben dolgozó Széll Tamás, az év felfedezettje pedig Forster Zoltán, rácalmási Jankovich Kúria séfje lett. Az ítészek szerint az év cukrásza a Mák bistróban dolgozó Balatoni Brigitta, az év főpincére Maul Gergely, budapesti Fausto’s munkatársa, az év éttermi étele a budapesti Laci!Konyha!-ban elfogyasztható véres kolbász alma-mustárral, a legjobb ár-érték arányú déli menüt pedig fővárosi Olimpia étterem kínálja.

Forrás: MTI

tovább
Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
Díjak Étterem Szakács Gasztro Lavór

Ajánlott bejegyzések:

  • Magyarország étele 2025 Magyarország étele 2025
  • Járdafesztivál, közösségi grillezés, élő könyvtár, gasztrotérkép és városi séták az őszi Külkörút menüjében Járdafesztivál, közösségi grillezés, élő könyvtár, gasztrotérkép és városi séták az őszi Külkörút menüjében
  • Bartók Feszt' - A te negyeded, a te ritmusod! Bartók Feszt' - A te negyeded, a te ritmusod!
  • Szent István Nap: háromnapos programkavalkád Budapesten Szent István Nap: háromnapos programkavalkád Budapesten
  • Kóstold meg a Balatont! Kóstold meg a Balatont!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpart.hu/api/trackback/id/tr797906978

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tovább a Facebook-ra

A Kultúrpartot 2024-ben a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

mmalogoc_1_ketsoros.jpg

Legolvasottabb

  1. Megdöbbentő fotók a néptelen fővárosról
  2. Top 10: ezek a legjobb szerelmes filmek
  3. A 10 legütősebb drogos film
  4. Megjöttek a meztelen hősnők
  5. Meztelenség és anatómia
  6. A forradalom egy holland fotós szemével
  7. A legizgalmasabb fotók 2015-ből
  8. Meztelen fővárosiak
  9. Készülőben a nagy meztelen album
  10. Nézd meg a 48-as szabadságharc hőseiről készült fotókat!

Hírlevél feliratkozás

Kultúrpart Csoport

  • Kultúrpart Produkció
  • Kultúrpart Kommunikáció
  • Rólunk

Kapcsolat

  • Impresszum
  • Partnereink
RSS Facebook Twitter
süti beállítások módosítása
Dashboard