Dublin egyik kihagyhatatlan turisztikai célpontja a Guinness Storehouse, vagyis a messze földön híres ír fekete sör interaktív múzeuma.
A legenda
Dublin egyik kihagyhatatlan turisztikai célpontja a Guinness Storehouse, vagyis a messze földön híres ír fekete sör interaktív múzeuma.
A kiállítást a ma is működő gyár egyik épületében alakították ki, amely nem csak az indusztriális környezet miatt autentikus, hanem a környéke miatt is. Ha nem turistabusszal vagy autóval, hanem gyalog érkezünk, akkor megismerkedhetünk Dublin külvárosának hangulatával is: a részegen ordibáló hajléktalannal, vagy a gyári munkások zsebéhez árazott – helyi viszonyok szerint olcsó – 3 eurós fish and chipsszel.
Az írek a kontinensen népszerű romkocsmák után feltalálták a rommúzeumot. A régi sörgyári épület belsejét nem igyekeztek steril kiállítótérré alakítani, ehelyett a vasgerendás építményben meghagyták a hangulatosan koszos csempéket, a mindenhol kígyózó csövekből meg egyszerűen kivágták a zavaró részeket.

Maga a tárlat – a gyár színvonalához mérten – a legmodernebb technikával mutatja be a gyártási folyamatot, valamint a gyár és a Guinness család történetét. Lépten-nyomon plazmatévéken toppan elénk az aktuális sörfőzőmester, hogy lelkesen megossza velünk a fekete nedű készítésének részleteit, végül a kihelyezett konzolokon búcsúzik el tőlünk, miközben egy minket megörökítő fényképes üzenetet küldhetünk ismerőseinknek.

A kiállítás ügyesen teremti meg a legendát, vagy ha úgy tetszik, nagyban ráerősít a termék igen komoly marketingjére. Ha valaki eddig nem szerette ezt a sört, a kiállítás gondoskodik róla, hogy innentől másképp álljon a kérdéshez. A színvonalas és látványos termeket bejárva, és eközben egyre feljebb jutva az épületben, már alig várjuk, hogy a végén megízlelhessük a „csodát”.
A magyarok már a spájzban voltak
Ahogy a világ egyéb nagy találmányaihoz, úgy természetesen a Guinness tökéletesítéséhez is hozzátettek valamit a magyarok. Az épület második emeletén kiállított gépek között látható egy Ganz Ábrahám gyárában a húszas években készített árpadaráló. A minőségre mindig is nagy hangsúlyt fektető cég az adott kor legjobb malomipari gépeivel dolgozott, amiket akkoriban történetesen Magyarországon gyártottak.
Az alapoktól az élvezetig
A Guinness Storehouse összesen 8 szinten szolgálja ki a látogatókat, amelyek között mozgólépcsővel és lifttel is közlekedhetünk.A bejárat és a pénztár szintje fölött helyezkedik el az ajándékbolt. Ezután az összetevők emelete következik, ahol belemarkolhatunk a sör alapjául szolgáló árpába, megismerhetjük, hogy néz ki a komló, és egy látványos vízesés alatt átkelve kerülhetünk közel ahhoz a fontos összetevőhöz, a hegyi források vízéhez, ami az ital lágyságáról gondoskodik.

Az Arthur Guinness Roomban az alapítóval és tulajdonosokkal ismerkedve megtudhatjuk, hogy az öreg Arthur nem bízta a véletlenre cége jövőjét, 9000 évre (!) írt alá szerződést a várossal a gyár területének bérletéről, majd a túra a sörkóstolás lépéseit bemutató szobában folytatódik.

Az utolsó előtti emeleten választhatunk, hogy csapolunk egyet magunknak Arthur bárjában, vagy egy „kész” korsót kapunk eggyel föntebb. Az épület legfelső szintjén aztán beteljesedik a látogatók vágya, a közel 360 fokos kilátást nyújtó Gravity Barból látható dublini panorámában gyönyörködve megihatjuk azt a pint sört, amiről immár mindent tudunk.