Újra itt a Főzdefeszt! Június első hétvégéjét (júni 1-3) Józsefváros Önkormányzatának jóvoltából a Palotanegyed legszebb terein, a Mikszáth téren és a Szabó Ervin téren tölthetjük a legjobb hazai kézműves sörök kóstolgatásával.
Tavaly májusban rendezték meg az első hazai kézműves sörfesztivált. A közönség érdeklődésének hatása felmérhetetlen: azóta számos új sör született, új műfajok vetették meg a lábukat, a sörfőzők elkezdtek gondolkodni, tanulni, kísérletezni, a pesti kocsmák azon tanakodnak, hogyan tehetnének csapra kézműves söröket, és egyáltalán nem tűnik elérhetetlennek a kezdeti cél, hogy a jó magyar kézműves sör kuriózumból széles körben hozzáférhető gasztronómiai tényezővé váljon. Így a nyár első három napjára ismét összetrombitálták a hazai sörfőzés legjobbjait a Mikszáth térre, a Krúdy Gyula utcába és a Szabó Ervin térre, hogy megkóstolhassuk, mit főztek azóta, ki merre indult, mit talált ki a sörkedvelők kényeztetésére. Júniusban huszonegy kézműves sörfőzde jelenik meg a rendezvény helyszínén, hogy bemutassa tavaly óta szélesedő kínálatát, vagy régi receptjeik felturbózott változatait. Lesznek újdonságok is: büszkén mutatjuk be az elmúlt évtized egyetlen új brewpubját, a miskolci Zip’s Brewhouse-t, mely főzdének a sörei amúgy csak Miskolcon kóstolhatóak. A meglepően zöldalmás ízvilágú Golden Ale-jük külön figyelmet érdemel. A dombóvári Kissler fügés sörrel támad, a Békésszentandrási Sörfőzde vilmoskörtés különlegességet küld a fesztiválra. A Serforrás a hordóérleléssel egészen kitűnőre varázsolt Korty söre mellett elhozza az évek óta Borsodban rejtegetett almás sörét is. Bemutatkozik a Csobánkai Betyár, Öregsör, Bárány is, illetve a Fóti Kézműves Sörfőzde is bemutatja első - még elnevezésre váró - 8%-os barna sörét. A csepeli Rizmájer a porterével és a kukoricás Cortezzel száll ringbe, a Stari újra főzi legendás Ír Vörös sörét. Huszonegy magyar sörfőzdét várunk a fesztre, köztük olyan új szereplőkkel, mint az üllői Franzberger, a magyarhertelendi Kapucinus és pilisvörösvári RotburgerAz idei év legizgalmasabb fejleménye, hogy miután nemrég legalizálták itthon is a házi sörfőzést, a legelszántabb házi sörfőzők megszállták a kézműves sörfőzdéket és náluk főzték meg nagyban extrém/felháborító/izgalmas/brutális/gyönyörű söreiket hogy a Főzdefeszten bemutathassák a sokkírozódni vágyó nagyérdeműnek – ők a gerilla-sörfőzők, a jövő harcosai. A Hopaholic sátorban a tavalyi dupla fesztiválnyertes Grabanc mellett meg lehet majd kóstolni a D.S.O.T.G.-t, ami annyit tesz: Dark Side of the Grabanc – tehát a Grabanc fekete változatát – és az elsősörös Hopfanatic főzde Bitterfly nevű IPA-ját. A Kálvin téren a Hara’Punk egy kibelezett Trabantból fogja csapolni a Papap O’Hara nevű erősen komlózott sötétbarna sörét. A Házi Sörfőzők sátrában az extrém fekete és édes, szupererős Olaszházi Bitument kóstolhatjátok.
A fesztiválra a belépés ingyenes, mindössze egy dolgot kérnek cserébe: szavazzatok a sörökre, és látogassátok végig az összes magyar kézműves standot! A fesztivál minden standján ott lesz az ingyenes fesztiváltérkép, amin láthatjátok, hogy hol, milyen söröket csapolnak. Amikor meglátogattak egy főzdét, kérjétek meg a csapost, hogy pecsételje le a térképen a saját ábráját, és gyűjtsétek be az összes pecsétet. A térkép hátoldalán szavazólapot találtok, ahol fel vannak sorolva a fesztivál sörei, ezek közül kell kiválasztanotok azt, amelyik a legjobban ízlett. Aki végiglátogatta az összes főzdét, leadta a szavazatát és megadta az e-mailcímét is, az részt vesz a sorsoláson, melyen izgalmas témába vágó nyereményeket sorsolunk ki. Szavazni az is mindenképpen szavazzon, aki nem látogatta végig az összes főzdét, mert idén a Főzdefeszt kísérletet tesz arra, hogy az őszi (szeptember közepére várható) fesztiválon kihirdesse Magyarország kedvenc kézműves sörét – márpedig hogy ez mi legyen, azt nektek kell megmondanotok!
Bővebb infó: katt