A magyar konyha is sokkal drágább lenne, ha a kormányok megfogadnák a gasztronómiai diszkriminációt előidéző javaslatot.
Az agyvérzés és a szívroham okozta halálesetek számát felére lehetne csökkenteni azzal, ha megemelnék a hizlaló élelmiszerek adóját, betiltanák azok reklámozását. A gyümölcsökre és a zöldségekre kivetett adók pedig csökkennének - állítják szívbetegségek megelőzésével foglalkozó európai szakértők.A szív-és érrendszeri betegségek megelőzésével és rehabilitációjával foglalkozó európai szövetség (EACPR) szakértői meg vannak győződve arról, hogy az egészséges életmódra való áttérés tekintetében a meggyőzésnél hatékonyabbak a kormányzati intézkedések.
Ezért azt szorgalmazzák, hogy a kormányok vessenek ki magasabb adókat a magas só-, cukor- vagy zsírtartalmú élelmiszerekre, kevesebb adót a gyümölcsökre és a zöldségekre, továbbá csökkentsék a feldolgozott élelmiszerek megengedett só- és zsírtartalmát.
Javasolták azt is, hogy a dohánytermékekre vonatkozó szigorú szabályokhoz hasonlókat vezessenek be az alkoholtartalmú termékek forgalmazásában is.
Fontosnak tartják emellett, hogy a közlekedés egészségesebb formáit, mint a gyaloglást vagy a kerékpározást ösztönözzék úgy, hogy megteremtik ezek feltételeit az utakon, az iskolákban és a munkahelyeken.
A European Journal of Preventive Cardiology című szaklapban megjelent írásuk szerint a felsorolt intézkedések nyomán a felére csökkennének a halálos kimenetelű szív- és érrendszeri megbetegedések.
Nagy-Britanniában ez alapján évente mintegy 100 ezerrel csökkenhetne a halálozások száma - fűzte hozzá a The Daily Telegraph brit napilap.
Forrás: Hirado.hu