Az olvasottság nem publikus.

Kultúrpart

  •         
  • Film
  • Színház
  • Irodalom
  • Zene
  • Tánc
  • Folk
  • Képző
  • Rádió
  • Videó
  • Gyermek
  • Produkció

Kultúrpart

  • Film
  • Színház
  • Irodalom
  • Zene
  • Tánc
  • Folk
  • Képző
  • Rádió
  • Videó
  • Gyermek
  • Produkció
Aranyat ér a magyar szőlő

Aranyat ér a magyar szőlő

Kultúrpart a szerző friss bejegyzései 2013. 02. 14.
Itt az Academia Banana!
2021-01-25 15:43:01

Megjelent a Duckshell fergeteges hangulatú új anyaga. A zenekar basszusgitárosával, Báthori Benivel

Jön a tériszonyos tűzoltó
2021-01-25 11:23:58

Már javában forog a Nagykarácsony című romantikus vígjáték a Nemzeti Filmintézet támogatásával. Az

Virtuális kiállítótér nyílt a berlini magyar kulturális intézetben
2021-01-24 12:46:13

A koronavírus-járvány közepette is látogatható a Collegium Hungaricum Berlin.  Az intézet saját

Művészek zárt ajtók mögött
2021-01-23 14:32:30

A Pesti Vigadóban bejárjuk Csíkszentmihályi Róbert kiállítását, az Urániában megtudjuk min dolgozik Gera

további bejegyzések a szerzőtől »

A legjobb boroknak járó nagy aranyérem elismerést szerezte meg az egri Gajdos Pincészet 2009-es Cabernet Franc Selection bora a világ első számú bioborversenyén, Németországban.

Az egri vörösbor az első magyar bor, amely nagy aranyérmet szerzett a biobor-világbajnokságnak is nevezett Mundus Vinin. Az idén több mint 5 ezer bort neveztek a versenyre. A zsűri 105 aranyérmet és 125 ezüstérmet osztott ki, a 7 legjobb bort pedig nagy aranyéremmel jutalmazta. Az első magyar nagy aranyérmet jelző címke összesen 1200 palackot díszít. "Nagyon meg kell néznünk, hogy hova adunk el belőle. A cabernet franc magyar különlegességnek számít és általában jól szerepel a nemzetközi versenyeken."- nyilatkozta Gajdos János, a pincészet vezetője. A győztes bor az alapja a cég Magyarországon ugyancsak csúcsborrá választott - és a cabernet franc mellett kékfrankos és blauburger házasításával készített - Bikavér borának, ezért korábban külön nem is volt forgalomban - tette hozzá.

A pincészet 52 hektáron termeszt szőlőt Eger környékén és kizárólag biobort készít, évente nagyjából 120-150 ezer palackkal, ami viszonylag kis mennyiségnek számít. A pincészet vezetője szerint a hagyományos bor és a biobor között az a fő különbség, hogy a biobortól a fogyasztónak "másnap nem fáj a feje, mert nincsen benne vegyszer, és a szőlőt is vegyszermentesen termesztik".

A díjnyertes borok újabb évjáratai gyakran kevésbé jók, mert előfordul, hogy a borász kísértésbe esik és jóval nagyobb mennyiséget készít, ami a minőség rovására megy, de a Mundus Vini első magyar nagy aranyérmes bora nem jut erre a sorsra. A vezető hangsúlyozta, hogy pincészete továbbra is a minőségre koncentrál. "A szőlőfürtjeink felét eldobjuk, hogy a megmaradt fürtök dúsak és tartalmasak legyenek, amit nem sokan mernek megtenni, de mi megtesszük" - mondta.

A bioborász szakember szerint megéri a minőségre koncentrálni. Ezt mutatja a Mundus Vinin elért siker is, amely sok ajtót megnyitott. Az elismerést a világ legnagyobb biotermék vásárán, a nürnbergi BioFachon adták át. Az győzelem hírére már jelentkezett is a pincészetnél többek között az egyik vezető németországi biobor-nagykereskedő - mondta Gajdos János. Hozzátette: termékeikkel a német piac mellett az észak-európai térséget, Hollandiát, Dániát és a skandináv országokat célozzák meg, mert "az északiak sokkal fogékonyabbak a bio iránt".

A szerdán kezdődött BioFachra 86 országból érkeztek kiállítók. A 2400 cég összesen mintegy 100 ezer bio minősítésű terméket mutat be. A szombatig tartó vásárra 40 ezer szakmai látogatót várnak.Magyarország egy 100 négyzetméteres standdal jelenik meg, amelyen 13 cég mutatja be minőségi biotermékeit. Egyebek között szárított almatermékeket, befőtteket, gyógynövényeket és gyógyteákat, gabonakávét, nápolyit, tejhelyettesítőket, tönkölybúzás sóspálcikát és borokat mutatnak be.

Forrás: MTI

tovább
Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
Bor Gasztro Siker Magyarok Lavór

Ajánlott bejegyzések:

  • Ünnepel a Somló Ünnepel a Somló
  • Zöldül az Etyeki piknik Zöldül az Etyeki piknik
  • Instant mézeskalács 2000 éves technikával Instant mézeskalács 2000 éves technikával
  • Nyúl a Holdon Nyúl a Holdon
  • Jön a Juhfarkünnep! Jön a Juhfarkünnep!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpart.hu/api/trackback/id/tr807915756

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tovább a Facebook-ra

Hallgasd a Kultúrpart műsorát a Trend FM-en! Minden szerdán 16-18h között várunk benneteket!

trendfm_logo_subhead.jpg

Legolvasottabb

  1. Megdöbbentő fotók a néptelen fővárosról
  2. Top 10: ezek a legjobb szerelmes filmek
  3. Megjöttek a meztelen hősnők
  4. A 10 legütősebb drogos film
  5. A forradalom egy holland fotós szemével
  6. A legizgalmasabb fotók 2015-ből
  7. Meztelenség és anatómia
  8. Meztelen fővárosiak
  9. Készülőben a nagy meztelen album
  10. Nézd meg a 48-as szabadságharc hőseiről készült fotókat!

Hírlevél feliratkozás

Kultúrpart Csoport

  • Kultúrpart Produkció
  • Kultúrpart Kommunikáció
  • Rólunk

Kapcsolat

  • Impresszum
  • Partnereink
RSS Facebook Twitter
süti beállítások módosítása
Dashboard