Az olvasottság nem publikus.

Kultúrpart

  •         
  • Film
  • Színház
  • Irodalom
  • Zene
  • Tánc
  • Folk
  • Képző
  • Podcast
  • Videó
  • Gyermek
  • Produkció

Kultúrpart

  • Film
  • Színház
  • Irodalom
  • Zene
  • Tánc
  • Folk
  • Képző
  • Podcast
  • Videó
  • Gyermek
  • Produkció
Aranyat ér a magyar szőlő

Aranyat ér a magyar szőlő

Kultúrpart a szerző friss bejegyzései 2013. 02. 14.
Magyar dallamok Japánban - A Cimbaliband sikere Oszakában
2025-07-03 18:13:45

A magyar népzene különleges hangzása, a cimbalom egyedisége és a Cimbaliband szenvedélye ragadta magával a

A nyár ritmusai a BJC-ben
2025-07-02 08:17:33

A Budapest Jazz Club nyáron is gondoskodik arról, hogy a jazzrajongók ne maradjanak élmények nélkül.

Családi titkok, közéleti drámák – A Pulszky-levelezés feltárja a múltat
2025-07-01 11:56:45

A Pulszky család 1867 és 1911 között íródott 331 levele nem csupán személyes vallomásokat és meghitt

Macifröccs-himnusz született: BÖBE és NEON LEON közös dala hódítja meg a nyarat
2025-06-30 11:54:28

A málnás fröccs frissítő élményét idézi meg a „Buborékok” című dal, amely az Artisjus Songbook Camp

további bejegyzések a szerzőtől »

A legjobb boroknak járó nagy aranyérem elismerést szerezte meg az egri Gajdos Pincészet 2009-es Cabernet Franc Selection bora a világ első számú bioborversenyén, Németországban.

Az egri vörösbor az első magyar bor, amely nagy aranyérmet szerzett a biobor-világbajnokságnak is nevezett Mundus Vinin. Az idén több mint 5 ezer bort neveztek a versenyre. A zsűri 105 aranyérmet és 125 ezüstérmet osztott ki, a 7 legjobb bort pedig nagy aranyéremmel jutalmazta. Az első magyar nagy aranyérmet jelző címke összesen 1200 palackot díszít. "Nagyon meg kell néznünk, hogy hova adunk el belőle. A cabernet franc magyar különlegességnek számít és általában jól szerepel a nemzetközi versenyeken."- nyilatkozta Gajdos János, a pincészet vezetője. A győztes bor az alapja a cég Magyarországon ugyancsak csúcsborrá választott - és a cabernet franc mellett kékfrankos és blauburger házasításával készített - Bikavér borának, ezért korábban külön nem is volt forgalomban - tette hozzá.

A pincészet 52 hektáron termeszt szőlőt Eger környékén és kizárólag biobort készít, évente nagyjából 120-150 ezer palackkal, ami viszonylag kis mennyiségnek számít. A pincészet vezetője szerint a hagyományos bor és a biobor között az a fő különbség, hogy a biobortól a fogyasztónak "másnap nem fáj a feje, mert nincsen benne vegyszer, és a szőlőt is vegyszermentesen termesztik".

A díjnyertes borok újabb évjáratai gyakran kevésbé jók, mert előfordul, hogy a borász kísértésbe esik és jóval nagyobb mennyiséget készít, ami a minőség rovására megy, de a Mundus Vini első magyar nagy aranyérmes bora nem jut erre a sorsra. A vezető hangsúlyozta, hogy pincészete továbbra is a minőségre koncentrál. "A szőlőfürtjeink felét eldobjuk, hogy a megmaradt fürtök dúsak és tartalmasak legyenek, amit nem sokan mernek megtenni, de mi megtesszük" - mondta.

A bioborász szakember szerint megéri a minőségre koncentrálni. Ezt mutatja a Mundus Vinin elért siker is, amely sok ajtót megnyitott. Az elismerést a világ legnagyobb biotermék vásárán, a nürnbergi BioFachon adták át. Az győzelem hírére már jelentkezett is a pincészetnél többek között az egyik vezető németországi biobor-nagykereskedő - mondta Gajdos János. Hozzátette: termékeikkel a német piac mellett az észak-európai térséget, Hollandiát, Dániát és a skandináv országokat célozzák meg, mert "az északiak sokkal fogékonyabbak a bio iránt".

A szerdán kezdődött BioFachra 86 országból érkeztek kiállítók. A 2400 cég összesen mintegy 100 ezer bio minősítésű terméket mutat be. A szombatig tartó vásárra 40 ezer szakmai látogatót várnak.Magyarország egy 100 négyzetméteres standdal jelenik meg, amelyen 13 cég mutatja be minőségi biotermékeit. Egyebek között szárított almatermékeket, befőtteket, gyógynövényeket és gyógyteákat, gabonakávét, nápolyit, tejhelyettesítőket, tönkölybúzás sóspálcikát és borokat mutatnak be.

Forrás: MTI

tovább
Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
Bor Gasztro Siker Magyarok Lavór

Ajánlott bejegyzések:

  • 32 kilóméter mészkőlabirintus húzódik Kőbánya alatt 32 kilóméter mészkőlabirintus húzódik Kőbánya alatt
  • A július (nem csak) a Rozéról szól! A július (nem csak) a Rozéról szól!
  • Bronzéremmel tért haza Németországból a világhírű desszertséf Bronzéremmel tért haza Németországból a világhírű desszertséf
  • 79 éve születtek a felvidéki magyarság sorsát megpecsételő Beneš-dekrétumok 79 éve születtek a felvidéki magyarság sorsát megpecsételő Beneš-dekrétumok
  • Járdafesztivál, közösségi grillezés, élő könyvtár, gasztrotérkép és városi séták az őszi Külkörút menüjében Járdafesztivál, közösségi grillezés, élő könyvtár, gasztrotérkép és városi séták az őszi Külkörút menüjében

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpart.hu/api/trackback/id/tr387915756

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tovább a Facebook-ra

A Kultúrpartot 2024-ben a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

mmalogoc_1_ketsoros.jpg

Legolvasottabb

  1. Megdöbbentő fotók a néptelen fővárosról
  2. Top 10: ezek a legjobb szerelmes filmek
  3. A 10 legütősebb drogos film
  4. Megjöttek a meztelen hősnők
  5. Meztelenség és anatómia
  6. A forradalom egy holland fotós szemével
  7. A legizgalmasabb fotók 2015-ből
  8. Meztelen fővárosiak
  9. Készülőben a nagy meztelen album
  10. Nézd meg a 48-as szabadságharc hőseiről készült fotókat!

Hírlevél feliratkozás

Kultúrpart Csoport

  • Kultúrpart Produkció
  • Kultúrpart Kommunikáció
  • Rólunk

Kapcsolat

  • Impresszum
  • Partnereink
RSS Facebook Twitter
süti beállítások módosítása
Dashboard