A Costes 2009 után ismét az Év Étterme. Budapest kedvence a Rosenstein, vidéken az encsi Anyukám Mondta a befutó - derült ki hétfőn este, a Dining Guide gáláján.
Az Év Séfjének járó különdíjat a világ legrangosabb szakácsversenyén, a Bocuse D'Or-on tizedik helyet megszerező Széll Tamás, az Onyx séfje vehette át. A Kultúrpart videójában megnézhetik, hogy készült a fiatal szakács a világversenyre.Az Év Étterme díj történetében ez a második alkalom, hogy egy étterem duplázni tud. Ez először a hazai olasz éttermek legjobbjának, a Fausto's-nak sikerült. Az első hazai Michelin-csillag tulajdonosa, a Costes nyerte 2012-es Év Étterme elismerést- A díjat Miguel Rocha Vieira, az étterem konyhafőnöke vette át a Friedrich Wilhelm Raiffeisen képviselőjétől, Bálint Attilától. Szigorú profizmus, feszesség, ugyanakkor elegancia és könnyedség jellemzi Gerendai Károly éttermét. A portugál séf vezette konyhából érzékeny műremekek kerülnek ki. Magabiztosság és a szakma, a hivatás szeretete sugárzik minden fogásból.
"Inspektoraink és zsűritagjaink tavaly szinte egyöntetűen a Costest találták a legjobbnak, így újból a kimért világszínvonal diadalmaskodott. Eltelt annyi idő, hogy azt lehet mondani, Miguel stabil konyhát visz, ami ezen a színvonalon szerintünk a legnagyobb dolog" - hangsúlyozta Wiszkidenszky András, a Dining Guide kiadója, a zsűri elnöke.
Az encsi Anyukám Mondta étteremben készítik az ország egyik legjobb pizzáját. Az új és hagyományos, olasz és magyaros konyhát a Dudás testvérek, Szabolcs és Szilárd irányítják. A Mosonyi utcai Rosenstein szintén családi vállalkozás: apa és fia, Tibor és Róbert konyhája a magyar, a zsidó és a nemzetközi hagyományokat ötvözi.Nem okozott meglepetést, hogy az Év Séfje címet Széll Tamásnak ítélték, aki magyarként először jutott a világ legrangosabb szakácsversenyének, a Bocuse D'Ornak a döntőjébe.
A Piarista közben, a rendezvénynek helyszínt adó Kiosk az Év Étterme díjátadón mutatkozott be először a közönségnek. A Kiosk épülete ad otthont a hamarosan nyíló Babel fine dining étteremnek is. A gálán kínált fogásokat is a debütáló hely biztosította. A kezdés almás turbolyás „müzliszelet" volt kacsamájforgáccsal. Előételként kókuszos kelvirágshot, érlelt sajtos burgonyaroppanóssal; házi kacsakolbász sütőtökmustárral és harcsamájkrém zöldpaprikalekvár következett. Tanyasi jércemell, füstöltkaralábé-salátával; szarvasnyak, édesburgonyával és kávéval; rántott tojás és édesköményes-joghurtos zellerfőzelék közül lehetett választani. A gála desszertje light flódni és tátracsúcs volt.
Az este házigazdájaként Kovács Lázár séf szólította színpadra a Dining Guide zsűrije által top 10-be választott éttermek képviselőit.2012 Top 10 étterme ABC sorrend szerint:
67
Arany Kaviár
Bock Bisztró (Pest)
Costes
Csalogány 26
Fausto's
Mák
Nobu
Onyx
ZONA