Bár kétségtelenül bevonul a történelembe, nem a húsvéti hóesés volt a legnagyobb áprilisi tréfa. A mai napig sokan ünneplik meg április 1-jét, ahogy tették azt a múltban is.
Ön azt hiszi hogy a tészta eredetileg is vízből és lisztből készült? Nem, ez csupán a nagyipari termelésnek köszönhető tévhit. A BBC Panorama műsorának nézői egy oknyomozó riportnak köszönhetően megismerkedhettek az ősi előállítási formával: a spagettit dél-Svájci földművesek termesztik a kertjükben. A spagettifákon 1967-ben csodálatos volt a termés, mivel sikerült kiirtani a kártevőket, és enyhe volt a tél. A riport hatására rengetegen szerették volna megtudni, hogyan lehetséges otthon háztáji spagettit termeszteni. A szerkesztők természetesen készséggel segítettek az érdeklődőknek, a betelefonálókkal, és levélírókkal tudatták: mindössze annyi a teendő, hogy egy kis darab spagettit beleteszünk egy adag paradicsomszószba, s az magától kicsírázik. Próbálja ki ön is!
Kucsma-fazonigazításra jönnék, kettőre!
1980-ban a Soldier magazin megdöbbentő tudományos felfedezést közölt: a Buckingham-palotát őrző katonák sisakján a medveszőr folyamatosan nő, s rendszeres nyírásra szorul! A nyúzás utáni növekedésért egy otiózis nevű hormon a felelős, mely kizárólag a medvék szervezetében található meg. A medvék a téli álmuk idejére hibernálódnak, s tavasszal a bőrük szabályszerűen kicsírázik. Emiatt kényszerülnek az őrök tavasszal fazonigazításra menni a sisakjukkal. A fantasztikus felfedezés nagyban előrelendítette a kutatásokat a különféle gyógyhatású készítmények területén, számos hajnövesztő szer alapja a maciszőr-kivonat.
Egy balkezes Whopper menüt kérnék
Mai, „jobbkézorientált" társadalmunkban a balkezes termékek háttérbe szorulnak. A szociálisan érzékeny Burger King étteremlánc azonban mindenkire gondol, így 2008-ban kifejlesztették a balkezes Whopper szendvicset. A balos burger titka a síkgeometriában rejlik: a szendvics minden összetevője – mint például a húspogácsa, vagy az uborka – 180 fokkal el lett forgatva az eredeti elhelyezéséhez képest. Ezzel a forradalmi újítással a gyorsétteremlánc elérte, hogy a hamburgerben lévő tartalom súlya ne a jobb oldalra koncentrálódjon, ezzel hátrányos helyzetbe hozva a balkezeseket. Nekik többé nem kellett amiatt bosszankodniuk, hogy a jobb oldalon egy óvatlan pillanatban kicsusszan egy hagymakarika. Éljen az esélyegyenlőség!
Kutya-magyar szótár Androidra
Enni-inni már kapott, megsimogattam, ki is engedtem... miért néz még mindig ilyen szemekkel ez a cukorfalat?! Házikedvenceink majdnem minden rezdülését értjük, azonban néha jó lenne pontosan tudni, mit gondolnak, mi bántja őket, mik a vágyaik. Nos többé nem lehetnek kommunikációs problémák gazdik és állatkáik között, ugyanis 2010-ben a Google kifejlesztette a forradalmi androidos alkalmazást: az állattolmácsot! A felhasználónak mindössze fel kell vennie kedvence hangját, s az alkalmazás pillanatokon belül szinkronizálja azt a Google állatlingvisztikai központjának segítségével, és megküldi a fordítást. A támogatott nyelvek sora folyamatosan bővül, jelenleg kutya, macska, hörcsög, teknős, ló, bárány, szamár, bármilyen madár, nyuszi, tengeri malac, csirke és sertés dialektusban érhető el az alkalmazás. Nézze meg hogyan működik!
Egy roston sült egyszarvú-tál rendel!
Tavaly tavasszal pontosabban április elsején előkerült Angliában egy rég elveszett középkori szakácskönyv, mely nem mindennapi fogásokat tartalmaz. Feketerigó, sündisznó és egyszarvú elkészítéséhez szükséges tanácsok vannak benne. Brian Trump, a British Library professzora csodával határosnak nevezte a felfedezést. A XIV. századi receptgyűjtemény különlegesnek számít, ugyanis a szerzője nagy valószínűséggel Geoffrey Fule, aki III. Edward király (1312-1377) hitvesének, Philippának a konyhájában szolgált. A halpörkölt, a pacal, a főtt rigó és hasonló középkori „ínyencségek" után olvashatjuk a „Végy egy unikornist!" kezdetű receptet, mely részletesen leírja a lény elkészítésének egyik fenséges módját. Képek is illusztrálják a munka menetét, mely a következőképpen folyik: az egyszarvú húsát be kell pácolni szegfűszeggel és fokhagymával, majd roston meg kell sütni. Arról, hogy az állatot hol találjuk, nem áll rendelkezésre információ.