A vita a legendás olasz édesség, a tiramisu miatt robbant ki két olasz tartomány között: a felek azon vitatkoznak, ki keverte ki először a jellegzetes ízt.
A napokban az olaszországi internetes honlapokon a távoli maláj földön árult tiramisut mutatták elrettentő példaként. De melyik az eredeti? Hol született Itálián belül? "Trevisóban" – nyilatkozta Luca Zaia, az északkelet-olasz Veneto tartományi elnöke, bejelentetve, hogy az édesség Veneto garantált, hagyományos és tipikus termékének számít, és ehhez védjegyet is kér az Európai Uniótól, ahogy a nápolyi margherita pizza is kapott. "Azt már nem!" – tiltakozott a szomszédos Friuli Venezia Giulia tartományból a 96 éves Norma Pielli, aki azt állítja, hogy a tiramisut ő és férje találták ki még az ötvenes években, saját éttermükben.
Erre Veneto válasza következett, mely szerint a finomságot a hetvenes években Lolli Linguanotto, Treviso Alle Beccherie nevű éttermének szakácsa dolgozta ki a tulajdonos, Ada Campeol helyi receptje alapján. Ada Campeol fia, Carlo máris perrel fenyegette azt, aki elvitatja tőlük az eredetiséget. „Tudományosan bizonyított, hogy a tiramisu a miénk. Aki Trevisóban belép bármelyik trattoriába vagy étterembe, az első édesség, amivel kínálják, az a tiramisu. A hagyomány is azt mondja, hogy a mi Savoiardi venetói piskótánkkal, kakaóval, mely már a Velencei Köztársaságba is érkezett, és a mascarponéval született az a desszert, amely az egész világon híres" – magyarázta Luca Zaia.
Az olasz szakácstudományban is úgy tartják, hogy a tiramisu venetói eredetű, a neve is a nyelvjárást tükrözi, jelentése szerint olyan ételről van szó, amely tirami sù, vagyis "feldobja" azt, aki eszi. Az édesség a hetvenes évektől jelent meg az olasz szakácskönyvekben, de más források szerint a toszkán Sienában már a reneszánszban ismert volt. Az elkészítéshez használt, úgynevezett Savoiardi piskóta egyébként torinói eredetű, de Venetóban gyártják ipari mennyiségben.
Amíg eldől, hogy kié az eredeti, az olaszok, a cukrászok és háziasszonyok mindegyike úgy készíti, ahogy szereti. Tiramisuból ezerfajta létezik Itáliában, a lényeg, hogy a piskóta ne ússzon a kávéban – írta a legnagyobb olasz napilapban egy észak-olasz szakács, aki az eredeti receptet is közölte, sőt ő a kávéba még Marsala bort is tett. Minden olasz városnak megvan a maga legjobb tiramisuja – Rómában például a Pompinál állnak érte sorba.
Forrás: Hirado.hu