Az olvasottság nem publikus.

Kultúrpart

  •         
  • Film
  • Színház
  • Irodalom
  • Zene
  • Tánc
  • Folk
  • Képző
  • Podcast
  • Videó
  • Gyermek
  • Produkció

Kultúrpart

  • Film
  • Színház
  • Irodalom
  • Zene
  • Tánc
  • Folk
  • Képző
  • Podcast
  • Videó
  • Gyermek
  • Produkció
Hajba kaptak az olaszok a süteményen

Hajba kaptak az olaszok a süteményen

Kultúrpart a szerző friss bejegyzései 2013. 09. 01.
Családi titkok, közéleti drámák – A Pulszky-levelezés feltárja a múltat
2025-07-01 11:56:45

A Pulszky család 1867 és 1911 között íródott 331 levele nem csupán személyes vallomásokat és meghitt

Macifröccs-himnusz született: BÖBE és NEON LEON közös dala hódítja meg a nyarat
2025-06-30 11:54:28

A málnás fröccs frissítő élményét idézi meg a „Buborékok” című dal, amely az Artisjus Songbook Camp

A Nagyvárosi bujdosó emléke – 71 éve született Kissferi
2025-06-29 16:21:51

Kiss Ferenc zeneszerzőként, énekmondóként és népzenegyűjtőként egész életében a hagyományt szolgálta

Jön a III. Sukorói Tűzugró Fesztivál
2025-06-27 09:00:33

Ismét lángra lobban Sukoró Szent Iván-éji tüze! A nyári napforduló alkalmából koncertek, táncház és

további bejegyzések a szerzőtől »

A vita a legendás olasz édesség, a tiramisu miatt robbant ki két olasz tartomány között: a felek azon vitatkoznak, ki keverte ki először a jellegzetes ízt.

A tiramisut egész Olaszországban, sőt a világon eszik és kedvelik, mindenki tudja, hogy olasz édesség, tipikusan olyan itáliai gasztrotermék, mint a pizza. A desszertet eszik kistányéron, pohárban, szép rétegesen vagy egybeöntve, van, amelyikben igazi piskóta van, de olyan is, amelyikből pont az hiányzik.

fotó: urbanspoon.com
A napokban az olaszországi internetes honlapokon a távoli maláj földön árult tiramisut mutatták elrettentő példaként. De melyik az eredeti? Hol született Itálián belül? "Trevisóban" – nyilatkozta Luca Zaia, az északkelet-olasz Veneto tartományi elnöke, bejelentetve, hogy az édesség Veneto garantált, hagyományos és tipikus termékének számít, és ehhez védjegyet is kér az Európai Uniótól, ahogy a nápolyi margherita pizza is kapott. "Azt már nem!" – tiltakozott a szomszédos Friuli Venezia Giulia tartományból a 96 éves Norma Pielli, aki azt állítja, hogy a tiramisut ő és férje találták ki még az ötvenes években, saját éttermükben.

Erre Veneto válasza következett, mely szerint a finomságot a hetvenes években  Lolli Linguanotto, Treviso Alle Beccherie nevű éttermének szakácsa dolgozta ki a tulajdonos, Ada Campeol helyi receptje alapján. Ada Campeol fia, Carlo máris perrel fenyegette azt, aki elvitatja tőlük az eredetiséget. „Tudományosan bizonyított, hogy a tiramisu a miénk. Aki Trevisóban belép bármelyik trattoriába vagy étterembe, az első édesség, amivel kínálják, az a tiramisu. A hagyomány is azt mondja, hogy a mi Savoiardi venetói piskótánkkal, kakaóval, mely már a Velencei Köztársaságba is érkezett, és a mascarponéval született az a desszert, amely az egész világon híres" – magyarázta Luca Zaia.

Az olasz szakácstudományban is úgy tartják, hogy a tiramisu venetói eredetű, a neve is a nyelvjárást tükrözi, jelentése szerint olyan ételről van szó, amely tirami sù, vagyis "feldobja" azt, aki eszi. Az édesség a hetvenes évektől jelent meg az olasz szakácskönyvekben, de más források szerint a toszkán Sienában már a reneszánszban ismert volt. Az elkészítéshez használt, úgynevezett Savoiardi piskóta egyébként torinói eredetű, de Venetóban gyártják ipari mennyiségben.

Amíg eldől, hogy kié az eredeti, az olaszok, a cukrászok és háziasszonyok mindegyike úgy készíti, ahogy szereti. Tiramisuból ezerfajta létezik Itáliában, a lényeg, hogy a piskóta ne ússzon a kávéban – írta a legnagyobb olasz napilapban egy észak-olasz szakács, aki az eredeti receptet is közölte, sőt ő a kávéba még Marsala bort is tett. Minden olasz városnak megvan a maga legjobb tiramisuja – Rómában például a Pompinál állnak érte sorba.


Forrás: Hirado.hu

tovább
Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
Olaszország Gasztro Lavór

Ajánlott bejegyzések:

  • Visszatér Budapestre 2025-ben a világhírű  IL VOLO! Visszatér Budapestre 2025-ben a világhírű IL VOLO!
  • Járdafesztivál, közösségi grillezés, élő könyvtár, gasztrotérkép és városi séták az őszi Külkörút menüjében Járdafesztivál, közösségi grillezés, élő könyvtár, gasztrotérkép és városi séták az őszi Külkörút menüjében
  • Bartók Feszt' - A te negyeded, a te ritmusod! Bartók Feszt' - A te negyeded, a te ritmusod!
  • Szent István Nap: háromnapos programkavalkád Budapesten Szent István Nap: háromnapos programkavalkád Budapesten

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpart.hu/api/trackback/id/tr627922920

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tovább a Facebook-ra

A Kultúrpartot 2024-ben a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

mmalogoc_1_ketsoros.jpg

Legolvasottabb

  1. Megdöbbentő fotók a néptelen fővárosról
  2. Top 10: ezek a legjobb szerelmes filmek
  3. A 10 legütősebb drogos film
  4. Megjöttek a meztelen hősnők
  5. Meztelenség és anatómia
  6. A forradalom egy holland fotós szemével
  7. A legizgalmasabb fotók 2015-ből
  8. Meztelen fővárosiak
  9. Készülőben a nagy meztelen album
  10. Nézd meg a 48-as szabadságharc hőseiről készült fotókat!

Hírlevél feliratkozás

Kultúrpart Csoport

  • Kultúrpart Produkció
  • Kultúrpart Kommunikáció
  • Rólunk

Kapcsolat

  • Impresszum
  • Partnereink
RSS Facebook Twitter
süti beállítások módosítása
Dashboard