Immár nyolcadik alkalommal mérik össze fakanálforgató tudományukat a falusi vendégfogadók. A Zengő lábánál október 5-én rendezik meg a hagyományos gasztrofesztivált.
Miközben a csapatok szorgoskodnak az ételek körül, a látogatókat hagyományőrző együttesek szórakoztatják. A kulturális programok mellett gyermekjátszóház, sétakocsikázás, lovagoltatás, kézműves és helyi termékek vására, valamint a hosszúhetényi szüreti felvonulás és népi játék segít eltölteni az étkek elkészültéig tartó időt. A rendezvényre kitelepülnek a pécsi borvidék termelői is.
A csapatok menüsorainak értékelését a szakértő zsűri 14 órától kezdi. A zsűrizés után a közönség is megkóstolhatja az elkészült specialitásokat. Az ételek, az ételsorok valódi különlegességek. Az elmúlt évek alkalmankénti 15-20 csapata általában 40-50 féle ételt készített el az alapanyagokból.
A gasztronómiai sokszínűséget még tovább fokozza, hogy a nyolc évvel ezelőtt indult fesztivál sorozat, a „Falusi Vendégfogadók Országos Sütő-Főző Fesztiválja" időközben igazi nemzetközi gasztrofesztivállá nőtte ki magát. Az elmúlt években kárpátaljai, székelyföldi, délvidéki csapatok arattak megérdemelt sikereket. Mellettük Németországból, Ausztriából, Olaszországból és Franciaországból érkezettek is bővítették a hálás közönség által nagyra értékelt ízválasztékot.
Az idei fesztivál még különlegesebbnek ígérkezik, mert a szervező Baranya Megyei Falusi Turizmus Közhasznú Szövetség horvát csapatok meghívásával bővíti a versengők és a fellépők számát egyaránt. A horvát főzőcsapatok a Duna és a Dráva mentén fekvő, gazdag hagyományú falvakból érkeznek.
A rendezvényen a Kultúrpart csapata is részt vesz és mindannyian izgatottan várjuk, hogy mit fogunk tudni kisütni a zsákbamacska alapanyagokból. Emellett zenés produkcióval is készülünk, hogy jó hangulatban teljen az idő a bogrács mellett.