Az olvasottság nem publikus.

Kultúrpart

  •         
  • Film
  • Színház
  • Irodalom
  • Zene
  • Tánc
  • Folk
  • Képző
  • Podcast
  • Videó
  • Gyermek
  • Produkció

Kultúrpart

  • Film
  • Színház
  • Irodalom
  • Zene
  • Tánc
  • Folk
  • Képző
  • Podcast
  • Videó
  • Gyermek
  • Produkció
Döntőben a magyarok: vajon mit főznek ki?

Döntőben a magyarok: vajon mit főznek ki?

Kultúrpart a szerző friss bejegyzései 2015. 01. 28.
Tűvel írt történetek – Elismerések a legszebb magyar hímzéseknek
2025-07-07 10:54:24

Rekordszámú alkotással zajlott le a 2025-ös Kisjankó Bori Országos Hímzőpályázat. A legszebb kézimunkák

Magyar dallamok Japánban - A Cimbaliband sikere Oszakában
2025-07-03 18:13:45

A magyar népzene különleges hangzása, a cimbalom egyedisége és a Cimbaliband szenvedélye ragadta magával a

A nyár ritmusai a BJC-ben
2025-07-02 08:17:33

A Budapest Jazz Club nyáron is gondoskodik arról, hogy a jazzrajongók ne maradjanak élmények nélkül.

Családi titkok, közéleti drámák – A Pulszky-levelezés feltárja a múltat
2025-07-01 11:56:45

A Pulszky család 1867 és 1911 között íródott 331 levele nem csupán személyes vallomásokat és meghitt

további bejegyzések a szerzőtől »

Már folyik a világ egyik legrangosabb szakácsversenyének a döntője Lyonban. A Bocuse d’Or második napján, reggel 9:30-kor startolt Molnár Gábor és a magyar csapat.

A drukkerek bíztatásától hangos arénában 5 óra 35 perc áll rendelkezésükre a hús- és halétel elkészítésére. Molnár Gábor több hónapos felkészülés után vágott neki, hogy bizonyítson a 24 induló nemzet séfjei között. Az első napra sorsolt séfek már túl vannak a versenyen, a mai mezőnyben ott a legutóbbi ezüst- és bronzérmes gasztronómiai nagyhatalom, Dánia és Japán, de a 2011-ben dobogós Svédország és Norvégia is.

A magyar csapat Lyonban
A SIRHA szakkiállítás keretében megrendezett Bocuse d’Or Lyon arénájában Molnár Gábor versenyző és Pohner Ádám commis tegnap este rendezkedhetett be a számukra kijelölt 10-es számú konyhában. Vomberg Frigyes a verseny során edzőként nem léphet be ennek területére, de a pult előtt tanácsaival, irányításával segítheti a csapat munkáját. A csapat több hónapig gyakorolt a megmérettetésre, melyhez komoly szakmai összefogás mellett támogatást is kaptak.



Molnár Gábor felkészülten indult neki a kihívásnak, hogy ma, a legjobb formáját hozza a versenyszabályzatban meghatározott 5 óra 35 perces intervallumban. Szerda reggel 9:30-kor kapták meg a startjelet, a lelátó megtelt a hangos magyar szurkolóktól, a hazai gasztronómia és vendéglátás meghatározó szereplői drukkolnak a csapatnak. A halételt 14:30-kor, a húsételt 15:05 órakor tálalják majd a zsűrinek, amelyben Hamvas Zoltán, a Bocuse d’Or Akadémia elnöke pontoz a 24 nemzet képviselői között.

„Az első napon volt pár versenyző, aki kimagasló teljesítményt nyújtott és volt, aki inkább látványban vagy ízben tűnt ki. Néhány versenyző szereplésétől többet vártam. A mezőny ma is kifejezetten erős, a skandináv országok mindig az esélyesek között vannak.” – mondta el Hamvas Zoltán.

Hamvas Zoltán a zsűriben
A csapat feladata rendkívül összetett és komoly koncentrációt igényel, az elbírálásnál szempont az íz, a látvány, de az adott országra jellemző elemek használata és a megfelelő háttérmunka is. A húsétel kötelező alapanyaga az idei döntőn a gyöngytyúk, a halételé a pisztráng. A különleges látvány érdekében a húsétel és a tálalásához szükséges dísztál egyedi koncepciót kapott, a csapat és az APLI Design formatervezői hónapokig dolgoztak kialakításán. A versenymunka kulcsmotívumaként a Gömböcre esett a választás, amely Széll Tamás motívuma, a Rubik-kocka után újra a magyar kreativitást és alkotó szellemet hirdeti. Ennek körvonalát veszi majd fel a tál központi eleme, a gyöngytyúkból épített forma, amelyet egy „fészekre” helyeznek.

A Gömböc egyik jellegzetessége, hogy egy stabil egyensúlyi ponttal rendelkezik és mozgásban van, amíg ezt el nem éri. Ezt a dinamizmust, a hazai gasztronómia fejlődését szeretné megmutatni a fogás kreatív elemein keresztül Molnár Gábor, aki ugyanakkor a magyar konyhára, annak hagyományaira támaszkodhat, mint „stabil pont”. A receptben ezt olyan alapanyagok és tradíciók közvetítik, mint a paprika, a marinált zöldségekkel és „szférikus tejfölgolyóval” elkészített pickled (savanyított) gulyás consommé vagy a sült csirke majonézzel töltött tojás, hozzávalóként a torma és feketegyökér.

A pisztrángból készült halételt éttermi formában, tányérra kell kitálalniuk, ennek köretében a kötelező „titkos” alapanyag, a tegnap délután bejelentett édeskömény is szerepel – a köret minimum fele részben zöldségekből kell, hogy álljon. A filét fűszeres zöldség juliennel és scampival töltve készíti el Molnár Gábor, torma és tintaspagetti-ívvel a tetején. Az eredményhirdetésig a verseny legfrissebb híreit az Akadémia Facebook oldalán, az aréna hangulatát és a versenyzőket élőben itt lehet nyomon követni.

A  2013-as gasztro-olimpián Széll Tamásék igen szép eredményt értek el. A felkészülésen a Kultúrpart stábját is beengedték a kulisszák mögé.


tovább
Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
Franciaország Gasztro Tévé Magyarok Lavór

Ajánlott bejegyzések:

  • Őshonosok a hazában Őshonosok a hazában
  • Világhírű fellépő érkezik az Újszegedi Szabadtéri Színpadra Világhírű fellépő érkezik az Újszegedi Szabadtéri Színpadra
  • Bronzéremmel tért haza Németországból a világhírű desszertséf Bronzéremmel tért haza Németországból a világhírű desszertséf
  • 79 éve születtek a felvidéki magyarság sorsát megpecsételő Beneš-dekrétumok 79 éve születtek a felvidéki magyarság sorsát megpecsételő Beneš-dekrétumok
  • Járdafesztivál, közösségi grillezés, élő könyvtár, gasztrotérkép és városi séták az őszi Külkörút menüjében Járdafesztivál, közösségi grillezés, élő könyvtár, gasztrotérkép és városi séták az őszi Külkörút menüjében

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpart.hu/api/trackback/id/tr977941494

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tovább a Facebook-ra

A Kultúrpartot 2024-ben a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

mmalogoc_1_ketsoros.jpg

Legolvasottabb

  1. Megdöbbentő fotók a néptelen fővárosról
  2. Top 10: ezek a legjobb szerelmes filmek
  3. A 10 legütősebb drogos film
  4. Megjöttek a meztelen hősnők
  5. Meztelenség és anatómia
  6. A forradalom egy holland fotós szemével
  7. A legizgalmasabb fotók 2015-ből
  8. Meztelen fővárosiak
  9. Készülőben a nagy meztelen album
  10. Nézd meg a 48-as szabadságharc hőseiről készült fotókat!

Hírlevél feliratkozás

Kultúrpart Csoport

  • Kultúrpart Produkció
  • Kultúrpart Kommunikáció
  • Rólunk

Kapcsolat

  • Impresszum
  • Partnereink
RSS Facebook Twitter
süti beállítások módosítása
Dashboard