Hogy lesz egy forró kalandból csúcsgasztronómia? Egy letűnt kor sztárja, aki hazánkban írta meg sok fontos művét, most egy vérbő vacsora erejéig visszatér hozzánk.
Olaszország nem csupán az opera és a gasztronómia fellegvára, de híres az ellenállhatatlan szépségekről is, gondoljunk az isteni Lolóra, Sophiára, vagy akár Monica Beluccira. Ezt tanúsíthatja Joseph Haydn is, akinek legforróbb szerelmi kalandja éppen egy olasz énekesnőhöz, bizonyos Luigia Polzelli-hez kötődött. Az évekig tartó viszonyból nem csupán egy gyermek született, de Haydn zeneszerzői munkásságára is nagy hatással volt: ugyanis ebben az időszakban kezdett a mester olasz nyelvű operákat komponálni az Eszterházy udvar számára, melyekben jó néhány szerep kimondottan kedvese számára íródott.
Színpadi művek egész sorát írta ezután Haydn, és ezzel kezdetét vette életének egyik legfelszabadultabb időszaka, melyben a mester humora olyan remekművekben öltött testet, mint az Esz-dúr vonósnégyes.
Az Óbudai Danubia Zenekar és az Esernyős közös estélyén, december 18-án 7 órától, a vérbő zenéhez igazi vérbő olasz vacsora dukál, kiváló tüzes borokkal. És hogy mi lesz a menü? Lássuk:
Előétel:
Philemon és Baucis - nyitány
Szárított paradicsomos rizottó
Főétel:
Esz-dúr vonósnégyes op. 33 nr. 2., I.-II. tétel
Marha Osso Bucco
Desszert:
Esz-dúr vonósnégyes op. 33 nr. 2., III. tétel
Túrós ravioli málna raguval
A vacsorához Krug pezsgőt és prémium borokat szolgálnak fel, az eseményt a Bortársaság támogatja.
Az est házigazdája Eckhardt Gábor, koncertmestere Mező Péter lesz.
December 18, 19:00.
Jegyek kaphatók az Esernyős Óbudai Kulturális Turisztikai és Információs Pontban (1033., Bp., Fő tér 2.), az ismert jegyirodákban és a www.odz.hu oldalon. A program ára: 9900 Forint.