Bár egyre többet adnak a gasztronómiára Magyarországon, reggelizőhelyekben azonban nem bővelkedünk. Ezen kíván változtatni most az óbudai Esernyős.
A kulináris élvezetek rajongóit várják Óbudán júliustól a Reggeli Gasztroplacc eseményein, ahol a gasztronómiában jártas házigazdák különleges ízeivel-formáival lehet majd találkozni egy-egy hangulatos reggelizés és kötetlen beszélgetés keretében.
A kéthetente vasárnap délelőttönként meghirdetett alkalmak nyitó eseményének házigazdája Raj Ráchel, tortatervező lesz, akinek Tortaszalon nevű design cukrászdáját és tervezőműhelyét valószínűleg nem kell bemutatnunk senkinek. Itt készülnek Ráchel vezetésével az egyedi tervezésű tortacsodák és itt készül a híres hagyományos sütemény, „Ráchel Flódnija” is. Ráchel ma az egyik legismertebb tortatervező Magyarországon. Divattervezőnek tanult majd a családi cukrászdában töltött gyakorló évek után nyitotta meg saját design-cukrászdáját, ahová napról-napra zarándokolnak el a süteménycsodák rajongói.
Mára az igazi népszerűséget a tortatervezés és a design torta készítés újfajta megközelítése hozta el számára. Ráchel minden egyes torta esetében különös gondot fordít a felhasznált alapanyagok minőségére: az elérhető legjobb természetes összetevőkből és kizárólag igazi marcipánból készíti formatervezett tortáit így azok nemcsak szépek, hanem rendkívül könnyűek és elképesztően finomak is.
Nem múltak el nyomtalanul a divattervező tanulóévek sem, hiszen Raj Ráchel a tortatervezést is egyfajta gasztro-kollekcióként közelíti meg. A felmerülő „tortatémákról” elsőként „divatrajz” készül, melyek alapján könnyű, főzött krémekből, piskótából és igazi marcipánból formázza meg a figurát, mintha igazi szobrot vagy műalkotást készítene. Ezután aprólékos művészi munka következik, amelynek során kialakul a tortacsoda karaktere, a színek, díszítések, marcipánt vagy akár élővirágot is használva, míg végül igazi édes műalkotás születik.
Hogy mindez mégis, pontosan hogyan történik? Nos, éppen erről beszélgethetnek majd vele az érdeklődők július 9-én az óbudai Esernyősben, ahol meg is lehet kóstolni a finomságokat.
Július 23-án Szabó Júlia lesz a következő Reggeli Gasztroplacc házigazdája, aki a Magyarországon még kevésbé ismert gyümölcs- és zöldségszobrászattal foglalkozik. Izgalmas folyamat, ahogyan egy dinnyéből varázslatos szirmok, pompás virágköltemény bontakozik ki, vagy a gyümölcstálon vígan csipeget egy ananász-papagáj.
Bár az ételalkotások légiesen könnyednek tűnnek, a gyümölcs- és zöldségszobrászat korántsem egyszerű. Komoly kézügyességet és határozott ízlést igényel, valamint biztos szakmai tudást, mert boszorkányos ügyességgel kell bánni a számtalan faragó- és mintázó eszközzel. Ügyelni kell a különböző élénk vagy éppen összemosódó színek és textúrák összhangjára, és miközben egy gyümölcstál kifaragása több óráig is eltarthat, szem előtt kell tartani a frissesség követelményét, hiszen gyorsan romló, gyorsan elszíneződő élelmiszerekről van szó.
A zöldség- és gyümölcsművészet alkotásai nemcsak esztétikusak, de a gyerekek körében egyenesen gyakorlati haszonról is beszélhetünk. Egy gyönyörű „fleure de carrote”, azaz répavirág százszor inkább zöldségevésre buzdítja a kisgyerekeket, mint a menzai finomfőzelék.
A Kultúrpart rádióműsorában az Óbudai Kulturális Központ igazgatóhelyettese, Rábóczki Zsuzsa és Gál Zoltán, az Esernyős üzletvezetője mesélt a tervekről, programokról: