Csallóköz rejtett titkait és szépségeit tárja föl az Ez a szép Kukkóniában című könyv, melyről a mű szerzője, Derzsi Bernadett mesélt.
A Kukkónia-sorozat harmadik könyvében az „itt és most”-é a főszerep, a szerző nemcsak feltárja a „kukkó” lét mivoltát, hanem bemutatja a Csallóköz ma is élő hagyományait és jelenkori kincseit: gasztronómia, népszokások, művészet, sport, kocsmatúra, malackodás is helyet kapott a könyvben. A kiadványt Dömötör Ede különleges képei teszik teljessé.
A könyv személyes hangnemben íródott, sokszor gyerekkori emlékeimből táplálkozva vezetem végig a sorokat, s csodálkozom rá a mai csallóközi életre. Rendkívül szerencsés helyzetben vagyunk mi itt, Európa szívében, ahol termékeny a talaj, és bőséges a termés. Kihasználjuk a természet adta lehetőségeket: termesztünk, főzünk, befőzünk és ebből adódóan nagyon jókat eszünk. Ergo, gasztronómiánk ugyancsak meghatároz minket. Éppen ezért utánajártunk a legfinomabb csallóközi kenyérnek, az ízletes gútai kézműves sajtnak, a csipkebogyólekvárnak, a hihetetlenül egészséges túrónak és a fán termő gévának is.
A szerzővel Szentkuty Nikolett beszélgetett a Kultúrpart rádióműsorában: