A Magyar Nemzeti Galéria egyik legnépszerűbb programsorozata idén is várja a képzőművészet és a bor iránt érdeklődő látogatókat.
A rendezvény ismét színes programot kínál júliusban: szerda esténként különleges kiállítások, izgalmas tárlatvezetések, élő zene, borkóstoló és csodálatos panoráma várja a művészet rajongóit. Az idei Borszerdák tematikái a közelmúltban megújult állandó kiállítások köré épülnek.
Az egyes esteken az érdeklődők megismerhetik Csontváry Kosztka Tivadar festészetét, az 1945 utáni művészetet bemutató Lépésváltás – frissítve! című tárlatot, az 1800 utáni Nemzetközi Gyűjteményt, valamint a 20. századi magyar művészetet bemutató Modern idők című kiállítást.
A Borszerdák közönsége a múzeum kiállításain a magyar képzőművészet legfontosabb alkotásaival találkozhat, többek között Munkácsy Mihály, Csontváry Kosztka Tivadar, Rippl-Rónai József és Maurer Dóra remekműveivel, valamint az 1800 utáni Nemzetközi Gyűjtemény legjelentősebb darabjaival is, olyan kiemelkedő mesterek alkotásaival, mint Paul Cezanne, Claude Monet, Camille Pissarro, Auguste-Pierre Renoir vagy Hantai Simon.
A programsorozat történetében újdonság, hogy a felkért borászatokhoz most minden alkalommal csatlakozik az adott tájegységből egy-egy magyar natúr borászat is. Július 10-én a Szent György-hegyi Szászi Birtok és a Bencze Birtok, július 17-én a Somló hegyi St. Margit Pincészet, illetve Jász Laci Pincéje, július 24-én a nyugati országrészből a Pannonhalmi Főapátság Borászata és az Unger Bormanufaktúra, július 31-én pedig a Hajós-Bajai borvidékről a Koch Pincészet, valamint a Sziegl Pince mutatkozik be.
Az idei évben a pénzügyi piac egyik meghatározó és dinamikusan növekvő privát bankja, a K&H privát bank főtámogatóként csatlakozott az eseményhez.
„Az innováció és a fenntarthatóság mellett elkötelezett pénzintézetként szeretnénk lehetővé tenni, hogy a vendégek megtapasztalhassák azt a harmóniát, amit egy pohár finom bor, a lenyűgöző panoráma és a művészet által elérhető vizuális, szellemi feltöltődés nyújthat. Ezért a támogatásunkkal és Hatos Fanninak, a Michelin-csillagos SALT étterem sommelier-jének és a Bortársaság borászati kapcsolattartójának ajánlásával a programsorozat történetében az idei évben elsőként nemzetközi színtéren is ismert és elismert, magyar natúr borászatoknak is lehetőséget nyújtunk a bemutatkozásra, akiknek a borai organikus vagy biodinamikus megközelítéssel termesztett szőlőből, adalékanyagok nélkül és legtöbbször a ként is elhagyva, minimális beavatkozással, derítés és szűrés nélkül készülnek. Ezáltal úgy élhető meg a jelen pillanat szabadsága, hogy közben a jövőről is fenntartható módon gondoskodunk, a mottónkkal összhangban: értékteremtés ma a holnapért” – emelte ki Ábrahám András, a K&H privát bank vezetője.
Az események részletes programja: https://mng.hu/programok/orderby=date&order=asc&event_series=borszerda