Igazi időutazásra invitál Szalkszentmártonra, Petőfi Sándor édesanyjának egykori konyhájába a két aranyérmes séf, Balog Martin és Pető Mátyás.
A szakácsmesterek korabeli eszközökkel készítették el az ételeket amelyeket a költő is fogyasztott.
Gasztronómiai időutazás keretében főzött meg egy-egy menüsort Petőfi édesanyjának egykori konyhájában a Magyarország étele verseny 2023-as két aranyérmese, Balog Martin és Pető Mátyás. Az akkoriban kedvelt – Petőfi által is fogyasztott – ételeket korabeli eszközökkel készítették el.
Balog Martin gulyáslevest, kemencében sült túróscsuszát és püskpökkenyeret készített a szabadkéményes konyhában. Kollégája, Pető Mátyás tyúkhúslevest, marhapörköltet és tejespitét készített.
Szalkszentmárton fontos helyett foglal el Petőfi életében: édesapja 1845-46-ban itt bérelt vendégfogadót és mészárszéket, a költő pedig számos művét jegyezte a településen.
Az egykori vendégfogadó és mészárszék a mai napig áll. Az impozáns épület ad otthont a Petőfi Sándor Emlékkiállításnak. Megtekinthető itt egyebek mellett az a korabeli szabadkéményes konyha is, amelyben Hrúz Mária főzött családjára és a fogadó vendégei számára.
A konyhában két kemence működött, amelyek télen a szomszédos helyiségeket is fűtötték: az ivót és a mindenkori bérlő szobáját. A kemencéken kívül a falhoz téglából épített tűzpadka szolgált még tűzhelyként. Kémény egyikhez sem tartozik, így a keletkező füst a boltíves mennyezeten található nyíláson, azaz szabad kéményen távozik. Egyedi eseményeken a konyhát ma is használják.