Az olvasottság nem publikus.

Kultúrpart

  •         
  • Film
  • Színház
  • Irodalom
  • Zene
  • Tánc
  • Folk
  • Képző
  • Podcast
  • Videó
  • Gyermek
  • Produkció

Kultúrpart

  • Film
  • Színház
  • Irodalom
  • Zene
  • Tánc
  • Folk
  • Képző
  • Podcast
  • Videó
  • Gyermek
  • Produkció
Magyarország étele 2025

Magyarország étele 2025

Kultúrpart a szerző friss bejegyzései 2025. 02. 11.
Varázslatos kaland színezi a nyaralást
2025-05-28 06:30:00

A HUBBY-díjas Kertész Erzsi újabb kalandos mítoszmesével varázsolja el az olvasókat. Ezúttal Kirké és

Páratlan páros: rivaldafényben az Unicum + sör hagyománya
2025-05-27 18:00:00

Az Unicum és egy pohár sör most együtt ünneplik a jó találkozásokat – nemcsak hagyomány, élmény is.

Két jubileum – egy rendhagyó évad!
2025-05-27 13:01:00

A veszprémi Kabóca Bábszínház a 2025/2026-os évadban két jubileumot is ünnepel: fennállásának 25.

Tíz időszaki kiállítás nyílik a SopronFesten
2025-05-27 11:34:24

Június 1. és 8. között tíz időszaki kiállítás nyílik Sopronban. Első alkalommal mutatkozik be önálló

további bejegyzések a szerzőtől »

Szolnok adott otthon a szakácsverseny selejtezőinek, amelynek célja, hogy ételcsodákon keresztül hirdessék a magyar gasztronómia változatosságát és sokszínűségét, egyúttal megerősítsék nemzeti összetartozásunkat is.

A versennyel a szervezők szeretnék elérni azt is, hogy 60 évnyi kihagyás után is szülessenek újra magyar ételek. 

A megmérettetést az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete (Séfklub), a Szolnoki Szakképzési Centrum és a Debreceni Egyetem rendezi, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkársága közreműködésével.

„A gasztronómia kulturális örökségünk, amelyet kötelességünk megőrizni, majd átadni azt a jövő magyar konyhaművelői számára” – hangsúlyozta Asztalos István, az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének elnöke.  

A szervezők közlése szerint a népszerűsítő munka révén ezek az ételek nem csak a különleges éttermek étlapjain jelennek majd meg.

Asztalos István az eseményen elmondta azt is: a kiváló minőségű hazai termékek felhasználása színesíti gasztronómiánkat, annak élményét gazdagítja, és hozzájárul a helyi gazdaság támogatásához, valamint az egészséges táplálkozási szokások kialakításához és népszerűsítéséhez.

„A jövő generációinak is szükségük van arra, hogy saját kultúránkat megismerjék, megértsék annak felépítését, majd abból építkezve, a multikulturális gasztronómia világában is megtartsák a Kárpát-medence hagyományait és nemzeti kultúránkat” – tette hozzá az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének elnöke.  

Hubai Imre, a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei Önkormányzat elnöke üdvözölte, hogy már második alkalommal rendezik meg a versenyt a városban. Arról is beszélt, hogy Szolnokon mindig is nagy hagyományai voltak a gasztronómiai képzésnek. A vendéglátás, a turizmus, az idegenforgalom a vármegye egyik legfőbb kitörési lehetősége. Hozzátette, örömmel fogadta, hogy a Kunság témát választották a szervezők, és olyan merész alapanyaghoz mertek nyúlni, mint a juh és – bárányhús.

Kalmár Andrea, a Szolnoki Szakképzési Centrum Főigazgatója elmondta, büszkeség számukra, hogy a rendezvény szervezőivé váltak. „Örömmel fogadunk minden olyan kezdeményezést, amely a kollégák és a diákok fejlődését, szakmai tudásának bővítését szolgálja.”


Tizenhat csapat jutott tovább

Ebben a fordulóban – a versenykiírásnak megfelelően – a csapatok otthon készítették el a versenyételeiket, amelyeket a helyszínen, a befejező műveleteket elvégezve kellett tálalniuk. Az elődöntőből tizenhat csapat jutott tovább. A döntőt április 26-27-én rendezik a Debreceni Egyetem Szolnok Campusán. 

A nap legjobbja, így a középdöntő első helyezett étele a „Kis-kun pusztai báránypecsenye” lett, mely konfitált préselt bárány csülök, langyos vargánya zselé spirállal, savanyított zöldségekkel, zöldséges bárány hússal töltött tésztával, kapros juhtúrós tejföllel, rozmaringos pecsenyelével, cékla párlatos cékla kaviárral, Erős Pistás búzakalász ropogóssal készült.


A továbbjutó tizenhat étel fantázianeve a következő:

  • Kis-Kun pusztai báránypecsenye 

  • Kunsági harmónia

  • Nyakatekert bárány

  • #kun_ság

  • Kunsági ízek és tradíció 

  • Kunsági örökség

  • Nagykunsági délibáb

  • Kun földeken barangolva 

  • Jászsági spicces bárány 

  • Improvizációk

  • Birkatündér - Egy mesés étel, ami mindenkit elbűvöl

  • Kunsági szívesség - Egy tányér a kunsági vendégszeretet jegyében

  • Szabolcsi útravaló

  • A kunság kincsei

  • Jász-Kun Harmónia 

  • Bárányok hallgatnak

 

Fotók: Bárdos Bodza

tovább
Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
kunság magyar ételek Kultúra Étterem Gasztronómia Örökség Magyarország étele 2025 Kis-kun pusztai báránypecsenye

Ajánlott bejegyzések:

  • Múzeumutca Tavaszköszöntő Múzeumutca Tavaszköszöntő
  • Ezek a legjobb magyar ízek 2025-ben Ezek a legjobb magyar ízek 2025-ben
  • Lukas Graham is színpadra lép a 2025-ös Paloznaki Jazzpikniken Lukas Graham is színpadra lép a 2025-ös Paloznaki Jazzpikniken
  • Erdélyi Táncháztalálkozó Székelyudvarhelyen Erdélyi Táncháztalálkozó Székelyudvarhelyen
  • Világviszonylatban is jelentős régészeti feltárás zajlik Magyarországon Világviszonylatban is jelentős régészeti feltárás zajlik Magyarországon

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpart.hu/api/trackback/id/tr4918793628

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tovább a Facebook-ra

A Kultúrpartot 2024-ben a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

mmalogoc_1_ketsoros.jpg

Legolvasottabb

  1. Megdöbbentő fotók a néptelen fővárosról
  2. Top 10: ezek a legjobb szerelmes filmek
  3. A 10 legütősebb drogos film
  4. Megjöttek a meztelen hősnők
  5. Meztelenség és anatómia
  6. A forradalom egy holland fotós szemével
  7. A legizgalmasabb fotók 2015-ből
  8. Meztelen fővárosiak
  9. Készülőben a nagy meztelen album
  10. Nézd meg a 48-as szabadságharc hőseiről készült fotókat!

Hírlevél feliratkozás

Kultúrpart Csoport

  • Kultúrpart Produkció
  • Kultúrpart Kommunikáció
  • Rólunk

Kapcsolat

  • Impresszum
  • Partnereink
RSS Facebook Twitter
süti beállítások módosítása
Dashboard