Az olvasottság nem publikus.

Kultúrpart

  •         
  • Film
  • Színház
  • Irodalom
  • Zene
  • Tánc
  • Folk
  • Képző
  • Podcast
  • Videó
  • Gyermek
  • Produkció

Kultúrpart

  • Film
  • Színház
  • Irodalom
  • Zene
  • Tánc
  • Folk
  • Képző
  • Podcast
  • Videó
  • Gyermek
  • Produkció
Ezek a legjobb magyar ízek 2025-ben

Ezek a legjobb magyar ízek 2025-ben

Kultúrpart a szerző friss bejegyzései 2025. 04. 29.
Édeskeserű turné: Erdélyi körútra indul a Magyar Állami Népi Együttes
2025-06-13 07:51:00

A MÁNE júniusban ismét Erdélybe látogat, hogy az „Édeskeserű” című előadásával négy város

Az első amerikai űrhajósnő élete
2025-06-13 06:00:00

Sally Ride az első amerikai nő volt az űrben, és egyike azon keveseknek, akik csendben írtak történelmet. A

A lélek hangja Harlem szívéből – Motown klasszikusokkal tér vissza a gospelkórus
2025-06-12 16:52:00

7 év után újra Budapesten lép fel a világ legismertebb gospelkórusa, a Harlem Gospel Choir! Egy este Marvin

A sztárok fotósa, a város fia – Szipál Márton előtt tiszteleg Debrecen
2025-06-12 10:39:26

Fény, élet, örökség – Szipál Márton életművét ünnepli a debreceni MODEM, egy grandiózus tárlattal.

további bejegyzések a szerzőtől »

 A „Magyarország étele 2025” címet idén is szakácsverseny döntötte el, mellette innovatív desszertek, falusi vendégasztalok, pálinkák, koktélok és vendéglátóipari tanulók is versenyeztek.

Magyarország étele

Szolnok volt Magyarország gasztro-fővárosa a hétvégén, ahol negyedik alkalommal rendezték meg a Magyar Gasztronómia Napját.

„Célunk egy olyan rendezvény megteremtése volt, amely a szakácsversenyek keretein túl bevonja az agrárszereplőket, kistermelőket, séfeket, háttéripari és vendéglátós szektorokat is. Ez a holisztikus szemlélet áthatotta az egész programot, ösztönözve az együttműködéseket a magyar gasztronómia valamennyi szereplője között” – fogalmazott Asztalos István, az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének elnöke, aki azzal a céllal hívta életre az eseményt, hogy bemutassák a magyar gasztronómia sokszínűségét, a legfrissebb innovációkat és azt, hogy mire képesek a magyar konyha mesterei.

A hétvége kiemelt eseménye a nyolcadik alkalommal megrendezett „Magyarország étele” gasztronómiai verseny döntője volt. 

„A szakácsviadallal új lendületet szeretnénk adni a magyar konyhaművészetnek, ellensúlyozzuk azt a tendenciát, hogy az éttermekben gyakran háttérbe szorulnak a hazai ízek. Az 1958-as Brüsszeli Világkiállítás emblematikus magyar ételei, a Csáky-rostélyos és a Bélszín „Budapest” által inspirált verseny új magyar fogások megalkotására ösztönözte a séfeket, ezzel is pótolva a 60 évnyi lemaradást, amely a nemzeti gasztronómiai identitás építésében keletkezett” – hangsúlyozta a szervező.

Íme a 2025-ös győztesek

A szeptemberben indult országos jelentkezés után, a február 8-i elődöntő során kiválasztott 16 döntős csapat versenyzett élőben Szolnokon. A rangos „Magyarország étele” cím győztesét vasárnap hirdették ki, 2025-ben az erdélyi Pásztortűz csapat „Kun földeken barangolva” fantázianevű fogása kapta az elismerést. 

Magyarország étele verseny győztese – Balázs Hunor és Laczkó Szilárd Botond

A sós ételek mellett nagy érdeklődés övezte a második alkalommal megrendezett Szamos Mátyás Tányérdesszertversenyt is, amelynek célja, hogy kreatív, innovatív desszertek jelenjenek meg a magyar éttermek étlapjain. Idén 12 döntős csapat szállt versenybe, akiknek négy kötelező hazai alapanyagot – alma, pálinka, liszt és joghurt –, valamint Erős Pistát kellett felhasználniuk.

A zsűri a kreativitás, a technikai tudás és a modern gasztronómiai technikák alkalmazása alapján értékelt. A versenyt „Magyarország étele 2025 – Szamos Tányérdesszertverseny” győztesként a Cukor Csipke Kommandó „Sofia” nevű alkotása nyerte.

Szamos Tányérdesszertverseny

Az eseményen külön hangsúlyt kapott a mezőgazdaság és turizmus összekapcsolása, az Agroturizmus étele verseny révén, amelyet a Kislépték Egyesülettel együttműködésben rendeztek. A verseny kifejezetten azokat a mezőgazdasági termelőket célozta meg, akik rövid ellátási láncban dolgoznak. Háromfogásos menüiket legalább 70%-ban saját, vagy más kistermelők alapanyagaiból kellett összeállítaniuk.

Asztalos István kiemelte a versenyzők lelkesedését és szakmaiságát, akik a regionális termelői közösségeket képviselve mutatták be Magyarország gazdag agrárörökségét. A győztes a csapatversenyben a Tokaj Art Wine és Szántó Szabolcs, egyéniben a Csupaszív Fürjészet lett.

Agroturizmus étele - 2025

Az iparág jövőjének építésében fontos szerepet kapott a vendéglátóipari szakiskolák diákjainak rendezett „Szakma Ifjú Mestere” verseny, amelyben szakács, cukrász és pincér tanulók csapatmunkában mérték össze tudásukat, elismerve a felkészítő oktatókat is. 

A legfiatalabbakat is megszólították egy rajzversennyel, amelyre négy országból 474 pályamű érkezett. A különböző korosztályokban (1-4. osztály, 5-8. osztály, valamint középiskolások) összesen 38 díjazottat jutalmaztak   

A gasztronómiai élmény teljességéhez tartozó italokat is díjazták a „Magyarország itala” versenyen, alkoholos és alkoholmentes koktélok kategóriában, valamint a rangos Pálinkaversenyen.

Magyarország itala - Alkoholmentes koktél

A nyerteseket előzetes bírálatot követően szintén vasárnap jelentették be. A mixerverseny győztese László Bernadett, a Minaro Hotel Tokaj képviseletében, a Feel free this is the forest fantázianevű alkoholmentes italával. A pálinkaverseny a Szicsek - Érlelt Irsai Olivér Szőlő pálinka győzelmével zárult. 

Magyarorszag itala 2025 - Drunk Barbie from Tokaj

A rendezvényen helyet kapott az HUNExpo termelői kiállítás és egy úttörő tudományos konferencia is, amely a táplálkozás, az ételérzékenységek és a civilizációs betegségek témáival foglalkozott.

A Magyar Gasztronómia Napja jelentőségét növeli, hogy a rendezvény fővédnöke Dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Dr. Nagy István agrárminiszter voltak.

A győztes receptúrákat egy Szakácsfelvonulás keretében viszik el a Parlamenthez, majd  a gasztronómiára nyitott nagyközönség hamarosan megkóstolhatja a díjnyertes ételeket és italokat, amelyek várhatóan országosan ismertté válnak és az éttermek kínálatában is megjelennek.

tovább
Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
verseny szakács Gasztronómia Pásztortűz Magyarország étele Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete Szamos Mátyás Tányérdesszertverseny Cukor Csipke Kommandó Tokaj Art Wine Szántó Szabolcs Csupaszív Fürjészet Magyarország itala Pálinkaverseny László Bernadett Szicsek - Érlelt Irsai Olivér Szőlő Magyar Gasztronómia Napja

Ajánlott bejegyzések:

  • Pünkösdi Örökség Ünnep – Élő hagyományok és közösségek a Skanzenben Pünkösdi Örökség Ünnep – Élő hagyományok és közösségek a Skanzenben
  • Múzeumutca Tavaszköszöntő Múzeumutca Tavaszköszöntő
  • Magyarország étele 2025 Magyarország étele 2025
  • Lukas Graham is színpadra lép a 2025-ös Paloznaki Jazzpikniken Lukas Graham is színpadra lép a 2025-ös Paloznaki Jazzpikniken
  • Újra Budapesten koncerteznek a Neoton Família sztárjai Újra Budapesten koncerteznek a Neoton Família sztárjai

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpart.hu/api/trackback/id/tr2818848962

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tovább a Facebook-ra

A Kultúrpartot 2024-ben a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

mmalogoc_1_ketsoros.jpg

Legolvasottabb

  1. Megdöbbentő fotók a néptelen fővárosról
  2. Top 10: ezek a legjobb szerelmes filmek
  3. A 10 legütősebb drogos film
  4. Megjöttek a meztelen hősnők
  5. Meztelenség és anatómia
  6. A forradalom egy holland fotós szemével
  7. A legizgalmasabb fotók 2015-ből
  8. Meztelen fővárosiak
  9. Készülőben a nagy meztelen album
  10. Nézd meg a 48-as szabadságharc hőseiről készült fotókat!

Hírlevél feliratkozás

Kultúrpart Csoport

  • Kultúrpart Produkció
  • Kultúrpart Kommunikáció
  • Rólunk

Kapcsolat

  • Impresszum
  • Partnereink
RSS Facebook Twitter
süti beállítások módosítása
Dashboard