Kultúrpart

Már vártuk!

Már vártuk!

2024. 06. 21. | Kultúrpart

Már nem kell sokat várni, hogy az Etnofon közönsége újra élvezhesse Kiss Ferenc "hangépítész" közkedvelt vagy rég nem hallott dallamait.

tovább
Új évad, régi lendület

Új évad, régi lendület

2024. 05. 30. | Kultúrpart

Jól ismert, szeretett előadások és egy új sorozat is szerepel a Hagyományok Háza 2024/2025-ös évadában, melyhez kapcsolódóan különleges ajánlatokkal is készülnek a látogatóknak.

Nagyvárosi Vándorok, Fotó: Nagy Attila

Az előző évekhez hasonlóan a produkciókból szabadon összeállítható egy à la carte „bérlet”, az idei évben a kedvezmény viszont nemcsak a Magyar Állami Népi Együttes által meghirdetett összes programra, hanem a Hagyományok Háza megjelölt gyerekprogramjaira és egyéb folkeseményeire is igénybe vehető.

Az új évadban is izgalmas programokkal várja látogatóit a Hagyományok Háza, melynek egyes előadásaiból szabadon összeállítható egy à la carte „bérlet”. A kedvezmény 3, 4 vagy több különböző előadásra szól és tetszőleges számú jegyre érvényes.

Hajnali hold, Fotó: Csibi Szilvia

Összesen 24 előadásból válogathatunk, úgy, mint a Magyar Állami Népi Együttes nagy ívű zenei tablója, a Nagyvárosi Vándorok, a népszerű Kodály-műveket felidéző Tánckánon, a történeti távlatokat nyitó Kolozsvári piactéren, a női princípiumot a figyelem középpontjába állító Hajnali hold, az idén bemutatott Esti dal vagy a megújult Édeskeserű.

Ebből az évadból sem maradhatnak ki Paár Julcsi nagy sikerű gyerekelőadásai, de folytatódnak a Hagyományok Háza népszerű előadás-sorozatai, a Fókuszban a koreográfusok és a Mesterek és tanítványok is. Emellett idén is találkozhatunk a határon túli hivatásos magyar néptáncegyütteseknek lehetőséget adó Határtalan táncfőváros programmal is.Nagyvárosi Vándorok, Fotó: Nagy Attila

A Magyar Állami Népi Együttes fontosnak tartja, hogy a táncos előadások mellett a zenekar is szerepet kapjon, ezért a 2024 őszi/2025 tavaszi évadban Zenészportrék címmel indítanak új sorozatot.

A februári előadásokon a fúvós hangszerek kerülnek előtérbe, két kiváló zenészünk, Gera Attila és Margetán Máté muzsikálnak majd. Persze itt is lesz tánc, hiszen azon a zenék, amelyeket ezek a művészek a magukénak éreznek, döntő módon funkcionális zenék. Az előadást két fiatal „államis” alkotó, Farkas Máté és Darabos Péter koreografálja és rendezi – fogalmaz Mihályi Gábor, a Magyar Állami Népi Együttes vezetője.

 Az évezredes folklórkincset magas művészi szinten, korszerű színpadi eszközökkel bemutató együttes 2024-ben is változatlan mottóval, a folyamatos megújulást szem előtt tartva alakítja repertoárját, ugyanakkor fontosnak látja, hogy állandóan változó világunkban a stabilitást képviselje.

Tánckánon Fotó: Dusa Gábor

Ez a stabilitás a mi hagyományos népművészetünk. Hiába használjuk a legmodernebb technikai eszközöket, nekünk mindig a tudásunkat és hitvallásunkat megalapozó hagyományos kultúra lesz a legfontosabb. A Magyar Állami Népi Együttes feladata, hogy bemutassa a Kárpát-medence gazdag és színes népművészetét, akár az anyaország, akár a Kárpát-medence, akár a nagyvilág számára. Nekünk ezt a folytonosságot kell megmutatni, de mindig az állandóságba kapaszkodva– mutat rá Pál István Szalonna, a Magyar Állami Népi Együttes művészeti vezetője.

Édeskeserű, Fotó: Csibi Szilvia

Az együttes két új izgalmas bemutatóval is készül: „Az egyik döntő módon fiatal alkotóinkhoz köthető, hiszen fontosnak tartjuk, hogy ifjú koreográfusaink, táncosaink minél több lehetőséghez jussanak. Másik bemutatónkon pedig a tervek szerint egy más műfajból érkező ifjú, elismert alkotóval dolgozunk majd együtt, hogy ki is ő, az legyen meglepetés” – emeli ki Mihályi Gábor, hozzátéve, hogy a 2025-ben 25 éves jubileumát ünneplő Naplegenda színpadra állítását is tervezik.

További információk

tovább
süti beállítások módosítása