Az olvasottság nem publikus.

Kultúrpart

  •         
  • Film
  • Színház
  • Irodalom
  • Zene
  • Tánc
  • Folk
  • Képző
  • Podcast
  • Videó
  • Gyermek
  • Produkció

Kultúrpart

  • Film
  • Színház
  • Irodalom
  • Zene
  • Tánc
  • Folk
  • Képző
  • Podcast
  • Videó
  • Gyermek
  • Produkció
A Jedik kultúrájának utolsó titka: friss tejet ad a halálcsillag

A Jedik kultúrájának utolsó titka: friss tejet ad a halálcsillag

Kalmár András a szerző friss bejegyzései 2008. 09. 18.
Roma Elvis imitátorral érkezik a magyar film napja
2023-04-24 21:55:20

Ritkán látható magyar dokumentumfilmeket mutatnak be az MMA Film- és Fotóművészeti Tagozatának szervezésében

Fotóünnep táncosokkal, forró hangulatban
2023-04-14 17:59:21

Közel 50 táncos, egy legendás színpadi mű és egy világviszonylatban is páratlan fotóalbum – április 23-án

„Ezek a dalok ma is működnek” – Dés László
2023-04-13 10:57:06

Dés László rendhagyó Aréna koncertjére készül, ez jó apropó volt arra, hogy ne csak zenéről, de az élet

„Vasbugyikat hegesztettem, plazmavágóval csipkéztem ki”
2023-03-07 23:24:01

Rabóczky Judit Rita az egyik legsikeresebb fiatal magyar szobrászművész, fémmunkáival az Essentia Artis

további bejegyzések a szerzőtől »

A kiszivárgott hírek szerint az új sztárvársz részekből végre megtudhatjuk, miért vannak fehérben a rohamosztagosok, és az is kiderül, hogy az Endor holdja sajtból van. Hatalmas mágneses mezőkön legelésző foltos emlősök látják el energiával a galaxist, és biztosítják a Birodalom számára a tiszta fejeket.

Az istállók világosak és fűtöttek, van, ahol halk zene szól. Mindenki csendesen kérődzik, és igen jámbor fajta. Tehénlepény-takarító robotok surrannak a fal mellett, óvatosan kerülgetve négygyomrú munkaadóikat. Aztán eljő a fejés ideje, és az okos hazajárók, Bimbó, Riska meg a többiek, szépen helyet foglalnak a fejőállásban. A lézerszemű robot először óvatosan megtisztítja a tőgyet, majd ráilleszkedik, és csendben fejni kezd, úgy, ahogy ezt egy halálcsillagon illik. A tejesbödönöket már a fehérruhás rohamosztagosok pakolják a teherűrhajókra, és onnan röppentik a friss nedűt szerteszét a Birodalomban.

Valami ilyesmi:





A technológiát egyébként tíz évvel ezelőtt már láttam a flamand mélyföldön. Azért fejlesztették ki, hogy a parasztok – farmerek, ha így píszíbb – több időt tölthessenek sütkérezéssel Arubán és Curacaón, egyszóval volt gyarmataikon, a Holland Antillákon. Azért volt náluk egy kis csipogó (akkoriban még nem volt teljes a mobilpenetráció), mert ha valami mégis elromlott, vagy egy állat testhőmérséklete megemelkedett, a divájsz bejelzett, és máris ki lehetett küldeni a karbantartókat meg az állatorvost. A tehenészetet simán elvezette a robotpilóta két-három hétig.


Vannak persze más (agro)kultúrák is. Kínában megsütik a kiskutyákat és a kiscicákat. Sőt, azt mondják, ha élve nyúzzák meg őket, akkor finomabb a húsuk. A világ emiatt csúnyán néz a kínaiakra, mert az még csak hagyján, hogy már a svájci bicskát is ők fogják gyártani, de olimpiát is rendeztek, meg Tibetet is annektálták, na és akkor még ez is! A kínaiak pedig mosolyogva széttárják a kezüket, és a hagyományokra hivatkoznak. Meg arra, hogy finom. Nemkülönben a japánok, akik a szoptatós bálnát szeretik grillezni, hiába egy hiperinteligens emlős, az ő fogyasztása japánikum. Persze nem csak az étkezési kultúrára jellemzők a nemzeti sajátosságok, például Afrika bizonyos részein ősi szokás, hogy a kislányoknak kivágják a csiklóját. Már sokszáz éve.

Mi viszont a Ludas Matyin nőttünk fel, esetleg a Nils Holgerssonon, meg volt a Lúdanyó meséi is, hát senki ne csodálkozzon azon, hogy a dobozban tartott kislibákat addig tömjük, míg föl nem robban a májuk. Ez bizony hungarikum! (És senki ne sirassa a baromfi-májkrémet, amit az oviban osztogatnak, mert az nem májból készül, hanem vágóhidi nyesedékből.)


Okos dolog a nemzeti hagyományokra hivatkozni, ha a fogyasztásról van szó. Például az alkoholizmus mifelénk nemzeti hagyomány, de más tudatmódosítóval ne próbálkozzunk, mert az idegen a kultúránktól!

Míg a szuperautomatizált halálcsillag-háztáji tehénkéi Mozarton mélázva tejelnek a sütkérező gazdáknak, addíg nemzetiszínű pántlikával a nyakukban növesztenek zsírmájat a magyar libák… Akit pedig tényleg érdekel mi a helyzet a tejjel az Endor holdján, az üsse fel a Wookiepediát!

Mert a libamájat nem fogják egyhamar elboronálni.

tovább
Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
Kalmár András Üzenet a Földről A boronáló

Ajánlott bejegyzések:

  • JODOKCELLO, a svájci crossover csellista Budapesten JODOKCELLO, a svájci crossover csellista Budapesten
  • Szárnyakat adni a jövőnek Szárnyakat adni a jövőnek
  • Új előadással varázsolta el a gyerekeket az Etnofon Zenei Társulás Új előadással varázsolta el a gyerekeket az Etnofon Zenei Társulás
  • Egy nap tánc a Liszt Ferenc téren Egy nap tánc a Liszt Ferenc téren
  • Ezek a legjobb magyar ízek 2025-ben Ezek a legjobb magyar ízek 2025-ben

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpart.hu/api/trackback/id/tr307833210

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tovább a Facebook-ra

A Kultúrpartot 2024-ben a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

mmalogoc_1_ketsoros.jpg

Legolvasottabb

  1. Megdöbbentő fotók a néptelen fővárosról
  2. Top 10: ezek a legjobb szerelmes filmek
  3. A 10 legütősebb drogos film
  4. Megjöttek a meztelen hősnők
  5. Meztelenség és anatómia
  6. A forradalom egy holland fotós szemével
  7. A legizgalmasabb fotók 2015-ből
  8. Meztelen fővárosiak
  9. Készülőben a nagy meztelen album
  10. Nézd meg a 48-as szabadságharc hőseiről készült fotókat!

Hírlevél feliratkozás

Kultúrpart Csoport

  • Kultúrpart Produkció
  • Kultúrpart Kommunikáció
  • Rólunk

Kapcsolat

  • Impresszum
  • Partnereink
RSS Facebook Twitter
süti beállítások módosítása
Dashboard