Az olvasottság nem publikus.

Kultúrpart

  •         
  • Film
  • Színház
  • Irodalom
  • Zene
  • Tánc
  • Folk
  • Képző
  • Podcast
  • Videó
  • Gyermek
  • Produkció

Kultúrpart

  • Film
  • Színház
  • Irodalom
  • Zene
  • Tánc
  • Folk
  • Képző
  • Podcast
  • Videó
  • Gyermek
  • Produkció
Ha nagy lánggal égsz

Ha nagy lánggal égsz

Varga Julis a szerző friss bejegyzései 2010. 06. 25.
Tüzijáték helyett
2022-08-20 13:44:40

Ugyan most elmarad a szokásos nagy augusztus 20-i látványosság, de itt a remek alkalom arra, hogy egy kicsit a

Vedd fel a fonalat!
2021-06-09 13:22:38

Kultúrtörténeti sétánk a kötés és a horgolás művészetét járja körül. Nem túlzás azt állítani

Bálnazsír és nyírfakéreg: a rágógumi kultúrtörténete
2021-05-07 11:50:28

Elképesztő alapanyagokból és különös receptek alapján készítettük a rágót az elmúlt 6000 évben. 

Kis nőnapi virágtörténelem
2021-03-07 17:18:23

Március 8. a nyitott virágüzletek napja lett, mivel a virágárusokat a nőnap miatt csak március 9-től érintik

további bejegyzések a szerzőtől »

Bevallom őszintén, nem szokásom szakácskönyvet venni a kezembe sőt, ha receptből kell főznöm, úgy érzem, mintha rám akarnának kényszeríteni valamit, amit én nem akarok.

Ennek ellenére kezembe vettem Frank Júlia Pizzaparti és Grillparti című füzetkéit, hátha okosodom – mert hiába szeretek enni és főzni, attól még séf nem vagyok.

A gasztronómus-újságíró, aki eddig mintegy 80 szakácskönyvet írt, most négy kisalakú füzetet jelentetett meg, Grillparti, Lángosparti, Palacsintaparti és Pizzaparti címmel. Ebből már következtethetünk arra, hogy a könyvek nem a profiknak szólnak, sokkal inkább a kezdő, de lelkes háziasszonyoknak – vagy háziembereknek, ahogy Frank Júlia a főzni szerető férfiembereket hívja.

Ami rögtön szembetűnik, hogy a könyvecskék meglehetősen kicsik, és nem túl masszívak. Nálam a sütés-főzés koszos tevékenység - kár tagadnom - jut mindenből mindenhova, és ez alól a szakácskönyv sem kivétel. Ezek a spirállal összefűzött lapok a vékonyka borítójukkal egy hetet sem bírnának nálunk, nem hogy egy életet, szerintem jobban megérte volna kicsit több anyagot rakni a könyvekbe, hogy ne ázzanak el azonnal.

A füzeteket illusztráló rajzok Sajdik Ferenc munkái, és akinek a stíusa örökre beleégett a magyar köztudatba, így minden egyes alkalommal, ha meglátom valahol a rajzait, elkap az ismeretlen ismerős érzés. Tökéletes választás egy Frank Júlia könyvhöz.

A Pizzaparti című kötet az alapoktól próbál meg bevezetni a pizza készítés nagy rejtelmeibe, a tésztagyúrástól a hamis pizzán át a calzonéig. A szerzőnő számtalan pizzakrém és feltét variációt és trükköket kínál a valóban jó tésztához.

Szerencsére a könyvben nem csak egy tésztavariáció van, és lehet csemegézni, akárcsak a krémekből és a feltétekből is,  amikből szintén sokat találunk. Egy-kettő kifejezetten a fantáziadús, ám a nagyja meglehetősen alapszinten marad, talán azért, hogy igazodjon a közízléshez. A salátás részt pedig egyáltalán nem értettem, miért kellenének külön saláták a pizzához, és ha már igen, miért nem izgalmasabbak?

A Grillparti ezzel szemben mondott újat – ami persze lehet, hogy nem új, csak én fedeztem fel most. Nagy húsevő lévén grillezünk mi is minden nyáron, mint a veszedelem. A könyv elején jó tanácsokkal lát el a szerző, minek a nagyja kicsit szájbarágós, de biztos van, akinek ez kell. Én kifejezetten a pácokra voltam kíváncsi, és csalódtam egy kicsit, mert összesen három páclevet ír le az ország legismertebb szakácsnője. Szerencsére ezt ellensúlyozza azzal, hogy sokféle húst ajánl. Az ételek között túlsúlyban vannak a szárnyasból készültek, de mutatóban megjelennek a vegetáriánus receptek is, ám azok sem túl kreatívak. Lehet, hogy ennek az okát is a magyar étkezési szokásokban kell keresnünk - egy vegetáriánusra még mindig úgy néznek néha itthon, mint egy földönkívülire.

Az édességek viszont kifejezettem tetszettek, nekem eszembe nem jutott volna grillen sütni őket, a csőben sült eper után viszont majdnem sírtam, olyan jó lett - kívül ropogós, belül omlós, a gyümölcs miatt pedig jó lédús, már emiatt érdemes volt belenézni a receptfüzetbe.
A nagy kedvenceim közé tartoznak még a mindenféle krémek, mártások, fűszervajak, örültem is, hogy jutott öt féle a könyvbe.

A füzetek tehát nem akarnak többet, mint amennyit teljesíteni tudnak, ha valaki nem egy varázsló a konyhában, annak jól jönnek ezek az egyszerű alapreceptek és fortélyok. Nem mondom, hogy nem találtam bennük újdonságokat, de a nagyjával eddig is tisztában voltam, szakácskönyv nélkül is. A sorozat olyan, mint egy puhafedeles, könnyű, nyári olvasmány – ha nagyon unatkozik az ember, belelapoz, de nem marad le semmiről, ha nem teszi meg.

Frank Júlia: Pizzaparti, Grillparti
Corvina kiadó
990 Ft/ darab

tovább
Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
Szakácskönyv Lavór

Ajánlott bejegyzések:

  • Új előadással varázsolta el a gyerekeket az Etnofon Zenei Társulás Új előadással varázsolta el a gyerekeket az Etnofon Zenei Társulás
  • Egy nap tánc a Liszt Ferenc téren Egy nap tánc a Liszt Ferenc téren
  • Budapesten alkot magyar zenészekkel Cher és Celine Dion dalszerzője Budapesten alkot magyar zenészekkel Cher és Celine Dion dalszerzője
  • Húsvéti előkészületek Délvidéken Húsvéti előkészületek Délvidéken
  • Múzeumutca Tavaszköszöntő Múzeumutca Tavaszköszöntő

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpart.hu/api/trackback/id/tr447878984

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tovább a Facebook-ra

A Kultúrpartot 2024-ben a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

mmalogoc_1_ketsoros.jpg

Legolvasottabb

  1. Megdöbbentő fotók a néptelen fővárosról
  2. Top 10: ezek a legjobb szerelmes filmek
  3. A 10 legütősebb drogos film
  4. Megjöttek a meztelen hősnők
  5. Meztelenség és anatómia
  6. A forradalom egy holland fotós szemével
  7. A legizgalmasabb fotók 2015-ből
  8. Meztelen fővárosiak
  9. Készülőben a nagy meztelen album
  10. Nézd meg a 48-as szabadságharc hőseiről készült fotókat!

Hírlevél feliratkozás

Kultúrpart Csoport

  • Kultúrpart Produkció
  • Kultúrpart Kommunikáció
  • Rólunk

Kapcsolat

  • Impresszum
  • Partnereink
RSS Facebook Twitter
süti beállítások módosítása
Dashboard