Az olvasottság nem publikus.

Kultúrpart

  •         
  • Film
  • Színház
  • Irodalom
  • Zene
  • Tánc
  • Folk
  • Képző
  • Podcast
  • Videó
  • Gyermek
  • Produkció

Kultúrpart

  • Film
  • Színház
  • Irodalom
  • Zene
  • Tánc
  • Folk
  • Képző
  • Podcast
  • Videó
  • Gyermek
  • Produkció
A tisztességes konyha

A tisztességes konyha

Kultúrpart a szerző friss bejegyzései 2011. 04. 12.
Világzenei Kavalkád Óbudán: Hetedszerre is Kobuci Kert
2025-06-04 08:12:41

Június 23-29. között igazi zenei csemegék kerülnek színpadra: különböző stílusok, zenei gyökerek és

Idén is a Gyerek Szigettel kezdődik a vakáció
2025-06-02 06:30:00

Rendhagyó koncertek, népszerű előadók, interaktív előadások, cirkuszi forgatag, zsonglőrök, cserkészek

Pünkösdi Örökség Ünnep – Élő hagyományok és közösségek a Skanzenben
2025-05-31 06:00:00

Június 8–9-én, vasárnap és hétfőn, immár 14. alkalommal rendezi meg a szentendrei Szabadtéri Néprajzi

Új regény segít megérteni a szülői elidegenítést
2025-05-30 19:00:00

Az Elvágyódás folytatásaként jelent meg Wagner Brigitta új regénye, az Elidegenítés. A kötet

további bejegyzések a szerzőtől »

Mi is a bisztró? A gumizsömlében nanomiliméter vastagságú rántottvalamit árusító pléhpavilon, vagy a szuperelegáns, de hó elején kibírható gasztrokalandpark? Kultúrtörténete nem egyértelmű, de a kutatások szerint a legvalószínűbbnek az tűnik, hogy valahonnan a napóleoni háborúk idejéből származik.

Ha egy húszévesnek megpróbáljunk elmesélni, hogy volt idő, amikor a séta közben megéhezve nem tudott beugrani egy gyorsétterembe hamburgerezni, a forgalmas utcákon nem várták gyrososok, és a buszmegállókban sem hívogatta a frissen sült péksütemény illata, valószínűleg pontosan ugyanolyan szánakozva nézne ránk, mint akkor, amikor azt hallja, hogy volt idő, amikor a televízióknak összesen két gombja volt. Bár hamburgeres gyorséttermek nem mindig, de az igény arra, hogy gyorsan ehessünk valami nekünk tetszőt csillogó teríték, és hófehér damasztabrosz nélkül, na az minden történelmi korban létezett.

Nem engednek a 21-ből
A pult melletti fogyasztásra berendezett, meleg ételeket, frissensülteket is kiszolgáló vendéglátó egység, azaz bisztró kultúrtörténete nem egyértelmű, de a kutatások szerint a legvalószínűbbnek az tűnik, hogy valahonnan a napóleoni háborúk idejéből származik. A história szerint az 1810-es években az orosz csapatok átmasíroztak Európán, és a császár elleni hadjáratban Franciaországig is eljutottak. Az orosz katonák az éttermekbe betérve mihamarabb enni akartak, és bisztra, bisztra! – gyorsan, gyorsan! – felkiáltással követelték a meleg ételt.

Más – kevésbé jóindulatú - feltételezések szerint a bisztró a francia "bistre"-ből ered, aminek jelentése barna, sötétbarna, amivel a nem épp a makulátlan tisztaságról híres kiskocsmákra utaltak. Más források szerint viszont a kisvendéglők ezen elnevezésenek semmi köze sincs a koszhoz, de még az orosz katonákhoz sem, hanem sokkal inkább csak egy észak-francia kávéfajtához, a „brandys”-hez, azaz a bistrouille-hoz. De bárhonnan is a név a francia eredet bizonyosnak látszik, és nem véletlen hát, hogy a kisvendéglők ezen változata leginkább Franciaországban terjedt el.

A francia bisztrók nagy része egyben kávézó is, vendégeik gyorsan ehetnek a nagy fekete táblára krétával kiírt ételek közül, amik általában háziasan elkészített egyszerű saláták, sültek, majd végül ihatnak egy finom kávét a nem túl elegánsan terített asztaloknál. Nagy Britanniában és New Yorkban egyszerűen a franciás éttermeket nevezik ezzel a szóval. De nem csak maga az étterem típus, hanem az ott dolgozók öltözéke is műfajt teremtett, hiszen bisztróköténynek nevezik az elöl nagy zsebekkel ellátott, felszolgálók között igen kedvelt praktikus kötényt is.

Magyarországon a hatvanas-hetvenes évek gyorsétkezdéit hívták így, ahol étlap szintén nem volt, és itt is egy táblára írták krétával a napi – nem túl nagy – étel-ital választékot. Elegáns terítékről persze itt sem volt szó, sőt, a kockás műanyagterítővel, vagy a vászonabroszt átlátszó plasztik terítővel letakart asztalt könnyed mozdulattal söpörte le konyharuhájával a rendszerint fáradt, rosszkedvű felszolgáló. De bisztróba érkezett akkor is, ha olyan helyre tért be az éhező, ahol az önkiszolgáló pultnál tették alumíniumtálcájára, majd a kétes tisztaságú tányérjára a látványra sem túl bíztató meleg ételt.

Ám az utóbbi években kialakult Magyarországon is a régi mellé a bisztrók új trendje. A gasztrobisztróknak is nevezett éttermekben fontos szerepet kap a design, ételeik különlegesek, séfjeik követik a nemzetközi divatot. Választékuk kicsi, néhány, azonban nagyon jó minőségű ételt kínálnak. Mindezek fényében nem csoda, ha a csúcs éttermeknek csillagokat osztó Michelin a jó minőségű kisvendéglőket azaz bisztrókat Bib Gourmand minősítéssel értékeli.

Bisztró? Bistro!

- A bisztró valójában kisvendéglő, csak divatosabban hangzik, és a külföldi vendég számára is egyértelmű, hogy mire számíthat, ha azt olvassa, hogy a 21, az egy bisztró, de természetesen azért van tartalmi különbség is a Magyarországon megszokott kisvendéglők és az bisztrók között. A nekünk is mintául szolgáló franciaországi új bisztró mozgalom, egy valós mozgalom.

Nagyon komoly csillagos séfek indították el, akik a magasfokú gasztronómiát szerették volna megvalósítani, a Michelin csillag kötöttségei nélkül - mondja Zsidai Zoltán Roy, az idén másodjára is, a Michelintől Bib Gourmand minősítést kapó 21 Magyar Vendéglő tulajdonosa.

- Tehát a Bib Gourmand helyek testesítik meg nemzetközi szinten is azt, amit ma a bisztró jelent: őszinte, szívből jövő tisztességes konyha, lehetőleg helyi alapanyagok felhasználásával és kiváló ár-érték aránnyal. A 21 esetében ez azt jelenti, hogy azt a magyar konyhát szeretnék a vendégeinknek bemutatni, ami a háború előtti tradicionális magyar gasztronómia gyökereiből építkezik, és mára már az új magyar konyhát jelentheti.

Kreatívan, a 21. századi gasztronómiai igényekhez jobban igazodva, és a nemzetközi tudást és technikákat felhasználva próbáljuk újrafogalmazni gasztronómiai örökségünket. Éppen ezért volt egyértelmű már a nyitás idején is, hogy a 21-ben bisztrókonyhát viszünk. Ám ennek a magyar konyha megújítási missziója mellett üzleti oka is volt. A 2000-es évek második felében főként drága éttermek nyíltak Budapesten, ehhez viszont elég limitált volt a piac akkor is és ma is.

Éppen ezért egészen biztos voltam abban, hogy egy másik piaci szegmenst kell megcélozni, nem is szólva arról, hogy a nyitás után pár nappal beköszöntött a gazdasági válság is, ami nemzetközi szinten elindított egy újabb mozgalmat, ami az egyszerűbb éttermek irányába terelte a vendégeket, de az igényszintet mégsem csökkentette. Tehát az emberek még a nehezebb gazdasági körülmények között is elvárják már a magasfokú kiszolgálást, a jó minőségű ételt, viszont nem szeretnének sokat fizetni érte.”

A fekete tábla

Szerencsére tehát az új bisztró mozgalomnak, a lelkes tulajdonosoknak, a kreatív séfeknek és a jó minőségű gasztronómiáért rajongó vendégeknek köszönhetően a sok-sok éven át megszokott közepes minőségű gyorsétterem helyett a bisztró szó kezd itthon is új értelmet nyerni. És ez a lelkesedés, nem is szólva a minőségről, nem is marad elismerés nélkül, hisz idén is sikerült a tavalyi négy magyar étteremnek - a 21, az Arcade, a Bock Bisztró és a Csalogány26 - újráznia, és ismét Bib Gourmand ajánlást szereznie a Michelin Main Cities kalauztól.

Abban meg csak reménykedni tudunk, hogy a jó példa ragadós, és egyre több vendéglős kap kedvet ahhoz, hogy jó minőségű bisztrókonyhát vigyen, a már meglévő kisvendéglőjében.

tovább
Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
21 Gasztro Bisztró Üzenet a Földről Konyhaművészet

Ajánlott bejegyzések:

  • Járdafesztivál, közösségi grillezés, élő könyvtár, gasztrotérkép és városi séták az őszi Külkörút menüjében Járdafesztivál, közösségi grillezés, élő könyvtár, gasztrotérkép és városi séták az őszi Külkörút menüjében
  • Bartók Feszt' - A te negyeded, a te ritmusod! Bartók Feszt' - A te negyeded, a te ritmusod!
  • Szent István Nap: háromnapos programkavalkád Budapesten Szent István Nap: háromnapos programkavalkád Budapesten
  • Bányahangulat a Balaton-parton Bányahangulat a Balaton-parton
  • Salföldön lép fel a színházi szakma krémje Salföldön lép fel a színházi szakma krémje

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tovább a Facebook-ra

A Kultúrpartot 2024-ben a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

mmalogoc_1_ketsoros.jpg

Legolvasottabb

  1. Megdöbbentő fotók a néptelen fővárosról
  2. Top 10: ezek a legjobb szerelmes filmek
  3. A 10 legütősebb drogos film
  4. Megjöttek a meztelen hősnők
  5. Meztelenség és anatómia
  6. A forradalom egy holland fotós szemével
  7. A legizgalmasabb fotók 2015-ből
  8. Meztelen fővárosiak
  9. Készülőben a nagy meztelen album
  10. Nézd meg a 48-as szabadságharc hőseiről készült fotókat!

Hírlevél feliratkozás

Kultúrpart Csoport

  • Kultúrpart Produkció
  • Kultúrpart Kommunikáció
  • Rólunk

Kapcsolat

  • Impresszum
  • Partnereink
RSS Facebook Twitter
süti beállítások módosítása
Dashboard