Az olvasottság nem publikus.

Kultúrpart

  •         
  • Film
  • Színház
  • Irodalom
  • Zene
  • Tánc
  • Folk
  • Képző
  • Podcast
  • Videó
  • Gyermek
  • Produkció

Kultúrpart

  • Film
  • Színház
  • Irodalom
  • Zene
  • Tánc
  • Folk
  • Képző
  • Podcast
  • Videó
  • Gyermek
  • Produkció
Pálinkafilm – Extraktum Vitalis

Pálinkafilm – Extraktum Vitalis

Varga Julis a szerző friss bejegyzései 2012. 12. 11.
Vedd fel a fonalat!
2021-06-09 13:22:38

Kultúrtörténeti sétánk a kötés és a horgolás művészetét járja körül. Nem túlzás azt állítani

Bálnazsír és nyírfakéreg: a rágógumi kultúrtörténete
2021-05-07 11:50:28

Elképesztő alapanyagokból és különös receptek alapján készítettük a rágót az elmúlt 6000 évben. 

Kis nőnapi virágtörténelem
2021-03-07 17:18:23

Március 8. a nyitott virágüzletek napja lett, mivel a virágárusokat a nőnap miatt csak március 9-től érintik

Szürke és sárga lesz az évünk
2021-02-21 10:04:38

Az Illuminati nevet viselő élénk sárga, és az Ultimate Gray -nek keresztelt szürke határozza meg 2021-et.

további bejegyzések a szerzőtől »

Kis mértékben orvosság, nagy mértékben gyógyszer, alapja a tiszta, friss és érett gyümölcs, és határon túl már nem hívhatják annak, ami. Persze hogy a pálinka.

A pálinka egyik lényegi tulajdonsága, hogy csak és kizárólag Magyarországon termett gyümölcsből készülhet. Mert a pálinka – szép magyar szóval – hungarikum, és mindent el kell követnünk, hogy szellemi kincseinket megőrizzük.

No de – mi a helyzet mondjuk Bácskával, ami már kívül esik szép hazánk határain? Hiába. Hiába a sok lelkes, profi és félamatőr pálinkafőző, a sufnituning lepárlók, a szenvedély és az őszinte odaadás – az bizony nem pálinka. Még akkor sem, ha netán jobb, mint a határon belüli.


Szász Csongor Csantavérről származik, ami nagyjából 50 kilométerre van Szegedtől, tehát nem a világ vége. Az alkotó már évek óta ügyködik azon, hogy szűkebb hazája, azaz Észak-Bácska kulturális örökségét valamilyen módon megörökítse, és mindezt mindenféle támogatás nélkül teszi. Ezt a fajta do-it-yourself hozzáállást nyilván sokan ismerik a hazai kulturális körökön belül, úgyhogy nagyon nem kell magyarázni. Idei filmje, a Pálinkafilm a bácskai pálinkakultúra szerteágazó és rendkívül szórakoztató folyamatait mutatja be.

A fikciós dokumentumfilm története szerint egy alkoholista, kifejezetten ellenszenves figura ellátogat a környékre, hogy megtudja, hogyan készül a pálinka. Mivel nagyjából végigissza az egészet, nem sok minden marad meg neki, de szép lassan átáll a kulturált fogyasztásra, és megtanulja tisztelni a pálinkát. Mert azt kell – meg kell adni a tiszteletet annak, aki szedte a gyümölcsöt, aki főzte a cefrét, aki megépítette a lepárlót, és azt is, aki apró műhelytitkokkal segítette a folyamatot.

A filmben igazi, hamisítatlan bácskai emberek szólalnak meg, és osztják meg a pálinkakészítés legjelentéktelenebbnek tűnő titkait, amikről később kiderül, hogy mégiscsak fontosak. Olyan karakterek bukkannak fel a műben, akikről nem hisszük el, hogy tényleg léteznek – de sejtjük, hogy ha felkerekednénk némi bácskai szeszesitalért, akkor valószínűleg beléjük botlanánk. Isznak, cigiznek, és úgy osztják az észt a pálinkáról, hogy nekem 20 perc múlva már azon járt a fejem, hogy kit viszek magammal Csantavérre inni másnap. Kész szerencse, hogy Szász Csongor hozott némi pálinkát kóstolóba a vetítés után. Kiváló volt, kiváló.

A filmen érződik a bájos amatörizmus, kissé kusza az eleje, el kell telnie egy időnek, míg összeáll az ember fejében a cselekmény. Tulajdonképpen kár, hogy fikciós dokumentumfilm, és nem valódi, mert témája miatt abszolút hiánypótló lenne. Ráadásul a megszólaltatott és bemutatott emberek őszinteségükben zseniálisak. Semmi elkendőzés, csak az, ami tényleg van, még akkor is, ha a filmet néhol szándékosan máshogy vágták össze. Még most is, hogy már csak írok róla, remeg egy kicsit a térdem, hogy nem vagyok épp útban Csantavérre. Pálinkáért.

A filmet pénteken, december 14-én este 9-kor vetítik a Toldi Moziban  - érdemes elcsípni, ki tudja, hol és mikor találkozhat vele legközelebb az ember.

tovább
Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
Film Szerbia Alkohol Dokumentumfilm Magyar film

Ajánlott bejegyzések:

  • Szeptemberben kerül a mozikba a Szent Ignác útja Szeptemberben kerül a mozikba a Szent Ignác útja
  • Egy lovagból lett szent titkai Egy lovagból lett szent titkai
  • Magyar film készül Ignác titokzatos útjáról Magyar film készül Ignác titokzatos útjáról
  • A gyerektábor, amely felért egy börtönkísérlettel A gyerektábor, amely felért egy börtönkísérlettel
  • Újra  akcióba lendül Pityke és Marcipán! Újra akcióba lendül Pityke és Marcipán!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpart.hu/api/trackback/id/tr677913500

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tovább a Facebook-ra

Hallgasd a Kultúrpart műsorát a Trend FM-en! Minden szerdán 16-18h között várunk benneteket!

trendfm_logo_subhead.jpg

Legolvasottabb

  1. Megdöbbentő fotók a néptelen fővárosról
  2. Top 10: ezek a legjobb szerelmes filmek
  3. A 10 legütősebb drogos film
  4. Megjöttek a meztelen hősnők
  5. A forradalom egy holland fotós szemével
  6. Meztelenség és anatómia
  7. A legizgalmasabb fotók 2015-ből
  8. Meztelen fővárosiak
  9. Készülőben a nagy meztelen album
  10. Nézd meg a 48-as szabadságharc hőseiről készült fotókat!

Hírlevél feliratkozás

versverseny-banner-2021.png

Kultúrpart Csoport

  • Kultúrpart Produkció
  • Kultúrpart Kommunikáció
  • Rólunk

Kapcsolat

  • Impresszum
  • Partnereink
RSS Facebook Twitter
süti beállítások módosítása
Dashboard