Hamarosan kezdődik a világ egyik (vagy talán a) legrangosabb szakácsversenyének, a Bocuse d’Or döntője Lyonban, ahol Magyarországot Molnár Gábor, Pohner Ádám és Vomberg Frigyes edző képviseli.
A 2013-as gasztro-olimpián Széll Tamásék szép eredményt értek el. Meglátjuk, hogy az idei csapat hogyan fog szerepelni. A tavalyi készülésen a Kultúrpart stábját is beengedték a kulisszák mögé.
A Bocuse d’Or a világ egyik legnagyobb presztízzsel bíró chefversenye, melyet 20 évvel ezelőtt Paul Bocuse mesterszakács hívott életre. Az eseményt kétévente rendezik meg, a döntő helyszíne mindig Lyon. A magyar csapat az európai döntőben a 9. helyet szerezte meg a nyáron, ezzel pedig kvalifikálta magát a világversenyre.
A Bocuse d’Or fináléja Franciaországnak olyan, mint a Super Bowl döntő Amerikának. A gálát élőben közvetíti a tévé, többórás élő show-ban vonulnak fel a világ legjobb séfjei, és mindenki ott van, aki számít a szakmában.
Nem kisebb esemény az európai döntő sem, melynek házigazdája 2016-ban Budapest lesz. Ez a gasztrovilágban legalább akkora szó, mint a sportvilágban egy európa bajnokság rendezési joga.
Molnár Gábor a döntő második napján, január 28-án fél 10-kor kezd. A séf munkáját két ember segíti: Pohner Ádám comis (a comis a szakács mellett dolgozik, a szabályok szerint legfeljebb 22 éves lehet) valamint Vomberg Frigyes coach (ő az edző, aki a felkészülési időben végig a két versenyző mellett áll, magán a döntőn viszont már nem tartózkodhat a konyhában).
A versenyen 24 csapat vesz részt. Mindenkinek 5 és fél órája van arra, hogy elkészítse és tálalja az első és a második fogást a 24 tagú zsűrinek. A versenyzők 10 percenként tálalnak, a zsűri pedig pontozza az ételek ízét, harmóniáját, állagát, a tálalást, a konyhai munkát és a higiéniát.
Molnár Gáborék heteken keresztül edzettek a megmérettetésre. Minden nap lefőzték a menüt, szigorúan a versenykörülmények között, ugyanolyan paraméterekkel, alapanyagokkal. A felkészülési időszakban apróbb részletek még változhatnak a kiírásban, de alapvetően mire a csapat Lyonban kezébe veszi az aprító kést, már a fejében van a jól begyakorolt koreográfia.